. Ma Márk napja van.
Miért érdemes MABISZ minősítéssel rendelkező biztonsági ajtót vásárolni?
2022-09-15 16:48:48
Miért érdemes MABISZ minősítéssel rendelkező biztonsági ajtót vásárolni?

Miért érdemes MABISZ minősítéssel rendelkező biztonsági ajtót vásárolni?

Holott ez egy olyan fontos tulajdonság, amely remek kiindulópont lehet a szóba jöhető lehetőségek leszűkítésére.

 

Mit takar a MABISZ minősítés?

 

A rövidítés jelentése Magyar Biztosítók Szövetsége, és bár a többség a széfekkel és páncélszekrényekkel kapcsolatban hallott róluk, jó, ha tudjuk hogy a biztonsági ajtóknál is alkalmazzák. A Nívó egyedi bejárati ajtók mindegyike rendelkezik például MABISZ tanúsítvánnyal. De mit jelent ez a vásárló szempontjából?

 

Azt, hogy a terméket a biztosítói szövetségen belül működő speciális bizottság tesztelésnek vetette alá, és sikerrel kiállta a próbát. Ez a teszt azt vizsgálja, hogy az ajtó megfelel-e a magyar és az uniós szabályok által támasztott követelményeknek, és valóban képes-e teljesíteni azt, amit ígér.

 

Egy ilyen ajtó esetén tehát biztosak lehetünk benne, hogy a “betörésbiztos” és egyéb hasonló jelzők nemcsak üres vevőcsalogató szavak, hanem megfelelnek a valóságnak.

 

Hogyan kell elképzelni egy MABISZ tesztet?

 

Aki azt gondolta, hogy egy efféle vizsgálat bonyolult számítógépes diagnosztikai szoftverekkel történik, az téved. A bizottság ugyanis nem elméleti adatokra, hanem gyakorlati tapasztalatokra kíváncsi, így a teszt voltaképpen egy betörési kísérlet imitálása különféle célszerszámokkal.

 

Az eszközöket különböző csoportokba sorolják, melyeket A-tól E-ig jelölnek. A legkevesebb, alapvető szerszámokat tartalmazó A csoportot például egy kisebb és nagyobb csavarhúzó, 3-4 db műanyag- vagy faék, egy csőfogó és egy vízpumpafogó alkotja. 

 

A többi csoportban már komolyabb eszközök is megjelennek, többek között csapszegvágó, feszítővas, elektromos kézifúró, fejsze vagy fűrész.

 

A teszt során a szakértők ezekkel az eszközökkel igyekeznek betörni az ajtót, a megadott időintervallum alatt. Amennyiben sikerül, az ajtó elbukott a teszten, nem kap minősítést vagy csak alacsonyabb besorolásút. Hogyha viszont nem tudják áttörni az ajtót, akkor a vizsgálat sikerrel zárul, és a nyílászáró megkapja a minősítést. A tanúsítvány 5 évig érvényes, és nem lehet meghosszabbítani, hanem újra el kell végezni a tesztet, és ismét kiadják a tanúsítványt.

 

Biztonság mindenek felett

 

Mivel az igazi betörők is hasonló módszerekkel és szerszámokkal próbálkoznak, mint amivel a MABISZ teszteket végzik, ezért biztosak lehetünk benne, hogy egy tanúsítványt kapott ajtó nem csak elméletben képes kivédeni a betöréseket, hiszen egy igazi próbán is bizonyított. 

 

A minősítés pedig nemcsak a saját biztonságérzetünk végett fontos, hanem sokat nyom a latban akkor is, ha lakásbiztosítást szeretnénk kötni, és a szerződés előtt felmérik az ingatlan paramétereit. Mivel egy biztonsági ajtó csökkenti a kockázatot, ezért alacsonyabb biztosítási díjat eredményezhet.

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>