. Ma Iván napja van.
Miből lehet látni, hogy valaki jó sofőr?
2023-11-13 12:47:23
Miből lehet látni, hogy valaki jó sofőr?

Miből lehet látni, hogy valaki jó sofőr?

Egy jó sofőrnek biztos az elméleti és a gyakorlati tudása is

 

Számos előnye van annak, ha valaki ügyesen bánik az autóval. Már csak az is, hogy a kötelező biztosítás díja kevesebb lesz, mint azoknak, akik minden évben balasetet okoznak. A megfelelő elméleti és gyakorlati ismeret ugyanis jelentősen csökkenti a veszélyeket.

 

A KRESZ tudás olyan dolog, ami meg tud fakulni. Épp ezért nem árt, ha pár évente felfrissítjük. Ehhez napjainkban már nagyszerű online megoldásokat is találhatunk. Nem véletlen van az a rengeteg szabály és az a sok jelzőtábla az utak mellett!

 

Aki jó vezető, az tudja, hogy a gyakorlatban hogyan kell bevenni egy éles kanyart, vagy hogy milyen sebességgel érdemes megközelíteni azt. Az elmélet mellett a gyakorlati megvalósítás sem okoz neki gondot.

 

Lehet valahogy gyakorolni? Fejleszteni magunkat?

 

Ha nincs meg a megfelelő rutin, ha nem autóztunk eleget ahhoz, hogy kialakuljon a magabiztos vezetés, akkor nyugodtan fejleszthetjük is magunkat! Részt vehetünk vezetéstechnikai tréningeken, ahol szélsőséges viszonyokat imitálva, de biztonságos környezetben fejlődhetünk. Itt lehetőség van a nagy sebességgel való vezetést, a lejt- és hegymenetet, valamint az esős és téli körülmények közötti közlekedést is gyakorolni.

 

De ha nincs ilyenre lehetőségünk, akkor az is jó, ha egy üres placcon, például boltok parkolóiban próbálkozunk. Kanyarodást, elsőbbségadást, párhuzamos parkolást és még rengeteg egyebet lehet ott próbálgatni

 

Tökéletes mozgáskoordináció

 

Ha valaki jó sofőr, az abból is látszik, hogy az utasai minimálisan érzik meg a kanyarokat, a lassításokat. Nem kell folyamatosan kapaszkodniuk, nem ütik be a fejüket vagy a lábukat stb. Ha a vezető kiváló összhangban dolgoztatja a karjait és a lábait, laza mozdulatokkal irányítja a gépjárművet, akkor gördülékenyen fog menni az egész.

 

Bár sokan ragaszkodnak még mindig a 10 óra 10 perces szabályos kormányfogáshoz, mára már tudjuk, hogy van ennél stabilabb, kényelmesebb, mégis megfelelő kontrollt biztosító kéztartás is. Ilyen a 9 óra 15 perc vagy a 8 óra 20 perc is.

 

Fókusz és elővigyázatosság

 

Amikor vezetünk, akkor a forgalom résztvevői vagyunk, épp ezért épp úgy oda kell figyelnünk a többi résztvevőre, mint ahogy ők is ránk. Nem terelheti el semmi a figyelmünket, a vezetésnek kell lennie a fő fókuszban.

 

A GPS természetesen nem kiiktatható, ha új utakon haladunk, de például a telefonunkkal ne foglalkozzunk útközben! Pásztázzuk a környezetünket előttünk és mögöttünk egyaránt. Tudjuk, hogy mi történik körülöttünk, ismerjük fel időben az esetleges veszélyforrásokat.

 

Egy jó sofőr nyugalomra és toleranciára képes. Aki idegeskedik és nagyon impulzív, az ön- és közveszélyes lehet, valamint figyelmetlenné válik, így garantáltan nem ez a jó irány.

 

Törekedjünk a fentiekre, így ha most még nem is vagyunk, később mi is igazán kiváló autóvezetővé válhatunk.

 

További híreink
„Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radikálisan reagált és kb. két perc elteltével élő adásban kisét...
2024-06-11 18:06:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ezért érdemes full-stack ügynökségre bízni a webshop készítést
Egy online marketing ügynökség leginkább akkor jelent kiváló választást, ha nemzetközi terjeszkedésben gondolkodunk, a gyors növekedés létfontosságú a vállalkozásunk élet...
2024-06-11 17:04:24, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ezek az italok biztosan a nagy alkotók kedvencei között lennének
Vajon milyen italok nyűgöznék le a világ legnagyobb alkotóit? Olyan különlegességeket mutatunk be, amelyekkel biztosan örömmel koccintott volna Leonardo da Vinci, Johann ...
2024-06-08 11:02:07, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ATV műsorvezetője azt mondja, valóban kezdhette volna gratulációval az interjút Magyar Péterrel, de lezárt...
Bővebben >>