. Ma Auguszta napja van.
Mi rejlik az ukrán forradalom álarca mögött?
2016-02-07 04:51:49
Mi rejlik az ukrán forradalom álarca mögött?

Mi rejlik az ukrán forradalom álarca mögött?

Február elsején a francia Canal+ tv-csatorna bemutatta Paul Moriera dokumentumfilmjét az odesszai mészárlásról és az ultra jobboldali mozgalmak szerepéről Ukrajnában a forradalom után.

 

Paul Moriera már jó hírnevet szerzett az oknyomozó újságírás terén. Az új dokumentumfilmje nem kivétel a szabályok alól. A Premières Lignes kiadó alapítója ebben figyelmesen tanulmányozza a helyzetet a forradalom utáni Ukrajnában. A háromrészes film leleplezi a mozgalom túlságosan is sima képét, amelynek annyira megörült Nyugat Európa, tekintet nélkül arra, hogy három neonáci áramlatnak sikerült a hatalomba férkőznie, majd fokozatosan fegyveres erőt képeznie.

 

A felvételekkel és tanúk elbeszéléseivel alátámasztott vizsgálat elítéli 45 oroszbarát aktivista legyilkolását Odesszában, 2014 májusában, valamint az USA nem önzetlen részvételét ebben.

 

L’Humanité: Ön a dokumentumfilmje bevezetőjében beszél arról, hogy a gyűléseken az ukrán forradalom idején látott három jelképet. Kiinduló pontként szolgált-e ez a vizsgálatában?

Paul Moriera: Én akkor még egyszer sem voltam Ukrajnában. Az elképzelésem a forradalomról abból tevődött össze, amit a TV-ben láttam. Azonnal észrevettem, hogy a tömegtájékoztatás lelkesedése nem egészen felel meg egész sor riasztó jelnek, mint a helyes hangzás zavarainak. A „Jobb szektor” harcias lobogóira, és annak a csoportnak a felvarrt jelvényeire gondolok, amelyből később az „Azov” lett…Ezekről a riasztó mozzanatokról alig esett szó. Bennem viszont mindig hitetlenséget keltettek a fekete-fehér tónusban előadott történetek. Figyelmesebben szemlélve, megértettem, hogy a történet egy részét kihagytuk, hogy ne mondjam, kicenzúráztuk; hogy a nyugati demokráciák ne háborodjanak fel azt látva, amit a „kedves” ukrán forradalmárok műveltek emberekkel Odesszában. Mindez engem gondolkodásra késztet az ukrajnai események kétséges megvilágításáról.

 

— Ön szerint mivel függ össze ez a hallgatás?

— Hogy a mészárlás felkeltse az emberek figyelmét, rá kellett világítani arra a tényre, hogy a 21. századi Európa kellős közepén 45 embert öltek meg a rendőrség teljes tétlensége mellett. Büntetlen tömeggyilkosságról van szó. Az Európa Bizottság érdeklődött az esemény iránt, megismerkedett a beszámolókkal, de nem kezdett vizsgálódni. Furcsa, sőt paradox helyzet jött létre. A YouTube tele volt a történtek videofelvételeivel. Mint sokan mások, én sem láttam ezt az információt. Akkor néhány hetet töltöttem azzal, hogy megnézzem ezeket a videókat és helyreállítsam az események képét. Valószínűleg, még sosem kellett ennyire tragikus eseményt látnom, amelyről ilyen keveset beszéltek, a sok videó ellenére. Cikkeket persze írtak erről. Csak a közönség erre úgy reagált, mintha semmi sem történt volna. Mert oroszbarát aktivistákról, öreg kommunistákról beszéltek. Pedig az embereknek fel kellett volna ismerniük azt a tényt, hogy a forradalmi erők között rendkívül agresszív nacionalista elemek vannak. E mellett, még nem is éltem vissza egyes aspektusokkal, olyanokkal, mint német és angol szakértők vizsgálatai, amelyekből az következik, hogy a Majdánon a nevezetes lövöldözést maguk a felkelők szervezhették provokáció kedvéért…Nagyon sok minden észrevétlen maradt.

 

— A dokumentumfilmben Ön beszél arról, hogy a szörnyeteg egyszer az alkotója ellen fordulhat. Mit ért ez alatt?

— A forradalom militarizált csoportok növekedéséhez vezetett. Ők nem készülnek visszavonulni az államhatalom előtt. Rendőr szerepet játszanak a rendőrség helyett. Tűzharcok is előfordultak a „Jobb szektor” harcosai és a rendőrök között. Ezek az emberek kétségtelenül nagy kockázatot vállaltak, nem kis bátorságot mutattak a rendszerváltás érdekében. Csak hát nekik más politikai tervük volt, nem akartak egyszerűen más politikusokat ültetni a régiek helyére. A probléma a következő: az utcán képződött tiltakozó mozgalom utat nyitott ezeknek az osztagoknak. És ők most tovább akarnak menni. Az ukrán hatóságoknak nincs erejük ellenőrizni őket. Ha túllépnek is egy határon, a rendőrség egyszerűen csak figyeli őket, de nincs sem kívánsága, sem lehetősége valamit is tenni. A szörny tehát kiszabadult.

 

— Önnek sikerült tanúvallomásokat gyűjtenie. Az odesszai bűncselekmények szerzői nem is próbálnak bármit is tagadni…

— Sajnos, a történelmet mindig a győztesek írják. Ha őket nem büntették meg, ha senki sem mutat rá a bűncselekmény tényére, ők jogosnak tartják a cselekményeiket. A „Gyilkosság aktusa” című könyvében Joshua Oppenheimer beszél az 1965. évi indonéziai tömeggyilkosságokról. A gyilkosok leírják, hogyan tették ezt és nyíltan kijelentik: „Mi győztesek vagyunk, tehát mi döntjük el, mi a történelem”. Azonnal ez jutott eszembe, amikor az ukrajnai helyzetre néztem. A pro-ukrán felkelők egyik vezetője demonstrálja, hogy a legcsekélyebb megbánást sem érzi. Úgy véli, hogy mindenki azt kapta, amire rászolgált.

 

— Ők önként engedték be Önt a kiképző bázisaikra. Kik ők?

— Amikor hozzájuk indultam, sok minden mutatott arra, hogy sok neonáci és jobboldali radikális van közöttük. Ezeknek az információknak egy részét az orosz propagandának lehetett tulajdonítani. Ezért szemléletesen, a saját szavaikkal akartam megmutatni, hogy kik ők. Ezt leleplezésként mutatom be, mivel ők erősen igyekeznek leplezni a neonácizmushoz tartozásukat. Értik, hogy az ehhez a történelmi áramlathoz való tartozásukat Nyugat Európában rosszul fogadnák. Én ezt a törekvésüket is ki akartam mutatni. Így például az egyik jelenetben egy fiatal francia gyakorlatozik velük. Felvétel közben jött rá, hogy elfelejtette levenni az egyenruhájáról a kódnevét: Mussolini…

 

— E mozgalom lényege mellett Ön az USA veszélyes játékáról is beszél Európa e részén?

— A CIA volt igazgatója, Petraeus tábornok átment a magánszektorba, de még mindig szoros kapcsolatokat tart az amerikai hatóságokkal. Ő azt mondja, amit a kormány nem mer kiejteni: támadó fegyverzetre van szükség. De ilyen játékot játszani az orosz határoknál - hatalmas kockázat. Az ukrán forradalomnak voltak szép motívumai. De az a realitás, hogy a rendszerváltásba való amerikai beavatkozás fokát Putyin agresszív aktusként foghatja fel és ez őt még inkább Ukrajna ellen hangolhatja. Az USA Putyin-ellenes stratégiája (amelynek Petraeus szerint meg kell zavarnia Oroszországot a birodalommá válásban) végtelenül világos, de nagy léptékű konfliktusba torkollhat.

 

Az eredeti közlemény: 2016. február 3.

TV. Derrière les masques de la révolution ukrainienne

 

(Ford. Szende Gy.)

Fotó: Atv

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>