. Ma Auguszta napja van.
Mi lesz a következő lépés az októberi népszavazás után?
2016-08-31 03:11:36
Mi lesz a következő lépés az októberi népszavazás után?

Mi lesz a következő lépés az októberi népszavazás után?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet arra buzdított, hogy a 2016. október 2-i menekültellenes népszavazáson érvénytelen szavazattal nyilvánítsanak véleményt az  állampolgárok. A közleményre Dömötör Csaba, államtitkár és Kovács Zoltán, kormányszóvivő is reagáltak, tudatosan félreértelmezve a jogvédő szervezet álláspontját. A TASZ ezért most arra kéri a Kormányt, hogy adjanak választ arra a kérdésre: milyen lépést vár az Országgyűléstől a népszavazás után?

A népszavazás a demokrácia egyik fontos intézménye, a polgárok közvetlen hatalomgyakorlásának eszköze. A TASZ rendkívül fontosnak tartja, hogy a népszavazás intézménye ne alacsonyodjék puszta illúzióvá. Az országos szavazás eredménye azonban nem automatikusan valósul meg: az érvényes és eredmény népszavazások eredményét az Országgyűlés juttatja érvényre. Például úgy, hogy valamilyen törvényt alkot. A népszavazás ezért csak akkor képes érvényre juttatni a választópolgárok akaratát, ha képes érvényes döntéshozatalra kényszeríteni a Országgyűlést.


A TASZ álláspontja szerint jelen esetben ez nem teljesül. A választópolgárok és az Országgyűlés számára sem egyértelmű, hogy a népszavazási kérdésre adott bármelyik válasz mire kötelezi a Parlamentet. Ráadásul a kérdés lehetséges értelmezéseiben közös, hogy csak olyan döntéseket hozhatna az Országgyűlés, amire nincs hatásköre.  Ezért a jelenlegi népszavazás -- a Kormány hibájából -- nem képes betölteni rendeltetését: nem tudja érvényre juttatni a nép akaratát.


A fenti okok mellett a népszavazáshoz kapcsolódó kampányt embertelennek is tartja a jogvédő szervezet.


Álláspontjuk szerint: “A népszavazás annak a közel másfél éve kezdődött kampánynak, állami politikának a része, amely a menekülő emberekkel szembeni gyűlöletkeltésre, a kiszolgáltatott emberekkel vállalt szolidaritás felszámolására törekszik".


Azt is kifejtik részletes állásfoglalásukban, hogy a Kormány gyűlöletkeltésével szemben az emberséges bánásmódot hangsúlyozó személet realista, tényeken alapuló válaszokat vár és kínál a menekültválság kezelésére. A világnak valóban megoldást kell találnia arra, hogy soha nem látott tömegek kénytelenek elhagyni az otthonukat. A megoldáskeresés ugyanakkor a gyűlöletkeltés és a szélsőségesek zajában lehetetlen.


A népszavazás tehát jogszerűtlen és embertelen, ám Magyarország egyik legfontosabb közügyéről szól.  Ezeket a megfontolásokat mérlegelve a TASZ javaslatot tesz a polgároknak, miként szóljanak bele a mai Magyarország egyik legfontosabb közügyébe. 


“Az aktív állampolgárság, a polgárok véleményének fontossága ösztönözött minket arra, hogy részletesen kifejtett érveink alapján a részvételre és érvénytelen szavazásra buzdítsunk" - jegyezte meg Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója. “Várjuk a Kormány egyértelmű válaszát arra a kérdésre, hogy a szavazás eredménye alapján milyen döntést várnak az Országgyűléstől, illetve arról, hogy az adott döntésre miért van az Országgyűlésnek hatásköre" - tette még hozzá Kapronczay.


OS



További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>