. Ma Gedeon napja van.
Merre tart Európa?
2016-05-24 05:05:42
Merre tart Európa?

Merre tart Európa?

Európa, az Európai Unió és azon belül Magyarország sorskérdései szerepeltek a VI. Magyar Világtalálkozó keretében megtartott 9. Társadalmi Párbeszéd Fórumon. A rendezvény kontinensünk és benne Magyarország helyzetét elemezte neves szakemberek, közéleti személyiségek, civilek részvételével.


Áttekintette az Európa válságához vezető tényezőket, központi kérdésként elemezte a közelmúlt időszakot jellemző biztonságpolitikai jelenségeket és hatásokat, a közös jövőnkre kiterjedő következtetések levonása szándékával. Napjainkban megkerülhetetlen az európai integráció gyengeségeit, a robbanásszerűen megnőtt biztonságpolitikai veszélyeket, az újkori népvándorlást, a migráció helyzete alakulását és távlati kilátásait érintő felelős vizsgálódás.


Ezt a KEP a sok éve követett stratégiájához híven ezúttal is a kutató- és elemző munkájának fókuszába helyezte, azzal a meggyőződéssel, hogy az európai integrációnak új és jobb utakat kell keresnie, amihez ma még hiányzik az országok közötti politikai egyetértés és a szükséges társadalmi támogatás.


A hagyománnyá vált és évenként megrendezett társadalmi párbeszéd fórum a civil szereplők egymás közötti és állami, kormányzati, európai intézményi személyiségekkel való eszmecseréjét célozva fenntartható és jövőépítő jelleget öltő hagyományt követett. Fókuszában Közép-Európa állt.


Vizsgálódásának tárgya konkrétan a közép-európai régió, benne Magyarország történelmi útja a mai integrációig és szerepe Európa jövőjének építésében. Ezt jól szolgálta a részvevők köre, az ismert közéleti személyiségek és civil szereplők, fiatalok és idősebbek találkozása.


Fontos cél, hogy a projekt eredményei közép- és hosszútávon hasznosuljanak. Ennek eszköze az érdeklődő hazai és határon túli civilek számára biztosított lehetőség a részvételre, konstruktív vitára.


A fórumot Dr. Czeglédi József, a KEP elnöke, az MTA Köztestület tagja és Dr. Tanka László a Világtalálkozó elnöke, a Panoráma Világklub elnöke köszöntötte, illetve üzenetet küldött Hg. Esterházy Antal, a KEP tiszteletbeli elnöke. Prof. Dr. Schöpflin György az Európai Parlament képviselője bevezető gondolatai után Dr. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója A migráció helyzetéről Európában és ezen belül Közép-Európában várható alakulásáról adott áttekintést.


Prof. Dr. Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke "Magyarország gazdasága Európában és a világban" címmel tartott előadást, majd Dr. Garaczi Imre, a Pannon Egyetem egyetemi docense gondolatai következtek Közép-Európa biztonságpolitikai perspektíváiról. A nagy figyelemmel kísért témákhoz Dr. Fazakas Szabolcs, az Európai Számvevőszék Elnökségének tagja, v. miniszter, a KEP alelnöke fűzött jövőbe mutató gondolatokat.


A KEP Fórum a Magyar Világtalálkozó Szervező Bizottsága felkérésére megemlékezett az 56-os forradalom 60. évfordulójáról is. Így a téma iránt érdeklődők történelmi összegzést kaphattak az előadótól a forradalom előtti helyzetről, a fegyveres felkelésről, a forradalom győzelméről és bukásáról, a megtorlásról és jelentőségének értékeléséről is.


A megemlékezést Dr. Czeglédi József, a KEP elnöke, a köztársasági elnöki 56-os Emlékérem tulajdonosa, a KEP 56-os Dialógus Bizottsága elnöke tartotta. A fórumot szinvonalas, élénk vita követte. Az összefoglalót Prof. emeritus Dr Marinovich Endre, a KEP társelnöke, a VERITAS tudományos főigazgató h.-e,a BGE tanára, c. nagykövet, a KEP 56-os Dialógus Bizottsága tagja tartotta.


A fórumot a széles közönség teljes egészében online közvetítésben követhette.


Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület - OS

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>