Mennyei macaron! |
![]() ![]() |
2013-01-08 22:11:06 |
Annyira szerettem volna elkészíteni, de az első próbálkozásom kudarcba fulladt. Jó-jó, finom lett, mind elfogyott, na de a kinézete… Régebben egy csokoládét reklámoztak így: ronda, de finom… Hát én is valahogy így jártam. Hogy mi is az a macaron? Aki még nem kóstolta, nem is tudja, micsoda fantasztikus gasztronómiai élményről maradt le! Egy olasz eredetű desszertről van szó, amely, ha Magyarországon találták volna ki, valószínűleg a töltött habcsók névre hallgatna.
A XIV-XV. században készítették először, Velence környékén. Akkoriban még minden apró, olajos magból és tojás fehérjéből készült édességet macarone-nak neveztek. Az elmúlt évszázadok során – hála az olasz zsidóknak és a Karmelita nővéreknek – nemzetközi népszerűségre tett szert. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék! A legjobb cukrászok szakértelme, tapasztalat és türelem kell az elkészítéséhez. A fényes, színes, sima felületű korongok közé különböző ízű krémeket töltenek: a jó macaron kívül roppan, belül krémes és nem lehet ragacsos, vagy túlságosan édes! Van citromos, csokoládés, almás, lekváros, de zöld teásról is hallottam már. Tulajdonképpen bármilyen színű és ízű lehet, ám a teteje nem repedezhet be és az állaga sem térhet el az előírásoktól.
Beszámolómat azzal kezdtem, hogy elsőre nem sikerült. Azonban nem adom fel és addig fogok kísérletezni, amíg el nem varázsolhatom szeretteimet, ismerőseimet a tökéletes macaron látványával és ízvarázsával Addig is megosztok olvasóinkkal egy alap receptet, hátha kedvet kaptak a kísérletezéshez! Sok sikert, türelmet és kitartást kívánok a macaron elkészítéséhez!
Hozzávalók a korongokhoz: 12,5 dkg darált mandula (a legjobb a mandulaliszt) Hozzávalók a krémhez: 15 dkg étcsokoládé Elkészítés: A mandulát és a porcukrot összedaráljuk. (Kávédarálóval is lehet!) A tojásfehérjét habbá verjük, közben lassan hozzáadjuk a kristálycukrot. Ha színes süteményre vágyunk, hozzácsepegtethetünk ételfestéket. (Több szín esetén külön tálkákba szedjük a habot és úgy keverjük el a festékekkel. Ez után egyneművé keverjük a mandulás cukorral. (Természetesen ha több tálkában van a hab, arányosan elosztjuk a mandulás cukrot is.)
|
