. Ma Emma napja van.
Menekülés a szociális otthonból/2
2014-08-20 21:48:59
Menekülés a szociális otthonból/2

Menekülés a szociális otthonból/2

Folytatjuk a 46 éves Andrea történetét, aki hat éve agyvérzés folytán részlegesen lebénult, munkáját elvesztette, leszázalékolták és 5 éve nyugdíjából él. Mivel az e havi  nyugdíját még augusztus 20-ig sem kapta meg így reklamált a szociális otthonnál  – ahonnan Andrea 3 hónap után elment  -,  ahol azzal kecsegtették, hogy arra, akár két hónapig is várnia kell.

 

Andrea egy szociális otthonból való keserű távozását osztotta meg a nyilvánossággal. A Rózsák Völgye Szociális Otthon intézmény vezetője ígérete ellenére sem válaszolt kérdésünkre. Cikkünket elküldtük a cég ügyvezetőjének is, majd telefonon is beszéltünk vele. A hölgy azonban elzárkózott a megszólalástól, viszont perrel fenyegetőzött.

 

A történetet azért folytatjuk, mert amitől Andrea rettegett, az bekövetkezett. Amíg Andrea a szociális otthonban élt, addig, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az intézmény címére utalta Andrea nyugdíját, melynek készpénzes felvételére megbízással adoptt Andrea lehetőséget a szociális otthonnak.  Andrea, bár már július 4-én szólt, hogy augusztusban távozik az otthonból, de a nyugdíjával kapcsolatosan nem szóltak neki, hogy e megbízást vissza kell vonnia ahhoz, hogy az augusztusi pénzét már ne a szociális otthonnak adja oda a postás.  Az intézmény Andrea távozásának reggelén sem íratta vele alá azt a nyomtatványt, amely kitöltésével leggyorsabban kérelmezhette volna, hogy a nyugdíját a jövőben  Andrea bankszámlájára utalja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. Andrea bár jobb kezes volt korábban, de jobb kezét már egyáltalán nem tudja használni, bal kézzel pedig  gyakorlatilag semmit nem tud elfogadhatóan írni, az aláírás sem könnyű feladat számára.

 

A szociális otthon, minden adminisztrációs tevékenységet elvégzett, amit a távozó ügyfeleknél szokás, csak pont a leglényegesebb elintéznivaló maradt el augusztus 4-én. Az ami biztosíthatta volna Andreának a folyamatos nyugdíjellátást, vagyis további létezését.

 

Andrea - bár elég nehezen mozog, de augusztus 15-én személyesen intézkedett  a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatán, ahol azt mondták neki, hogy amint a szociális otthon visszaküldi részükre Andrea nyugdíját, rögtön továbbutalják az összeget Andrea Bankszámlájára.

 

Andrea a biztonság kedvéért sms-t írt a szociális otthonnak, kérte, hogy utalják már vissza a nyugdíját. Ezt a választ kapta:

 

 

Két hónapos átfutási idő? Létezik hogy két hónapig ne kapja meg Andrea a neki jogosan járó nyugdíját? Ki lesz a felelős, ha eközben egy ember e miatt éhezik, beteg lesz vagy netán fedél nélkül marad? Milyen eljárás ez? Milyen szabályokat szegnek meg vagy épp milyen szabályok teszik lehetővé, hogy ezt tegye bárki egy beteg, kiszolgáltatott emberrel?

 

Nyugtalanító kérdések, melyekre szerettünk volna megnyugtató válaszokat.

 

Megkerestük a a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának ügyfélszolgálatát, ahol a helyettes vezető készségesen megadott minden tájékoztatást. Elmondta, hogy Andrea az ügyfélszolgálaton mindent jól csinált, és a Szociális Otthontól függ, hogy mikor jut hozzá Andrea a neki járó összeghez. Ha az Otthon utal, akkor valóban több hétig is eltarthat  az eljárás de ha Andrea visszamegy, akkor kezébe kell adják a pénzét.  Miután megtudtuk, hogy mit kellene tenni a Rózsák Völgye Szociális Otthonnak ahhoz, hogy ne két hónapig tartson, amíg a nyugdíj Andreához megérkezik, felhívtuk a szociális otthont. Miután Andrea nyugdíjáról érdeklődtünk az irodavezető tájékoztatott, hogy  Andrea nyugdíját a postán, augusztus 21-én átirányították az új címére.

 

Vagyis, minden jó, ha a vége jó! Andreához másnap jött a postás, és megkapta nyugdíját. Nem két hónap, hanem két nap alatt!

 

A konzekvenciák levonását kedves olvasóinkra bízzuk..........

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-08-22 17:56:50

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>