. Ma Gedeon napja van.
Másfél éve késik az e-jegy bevezetése a BKK-nál
2016-08-05 10:51:23
Másfél éve késik az e-jegy bevezetése a BKK-nál

Másfél éve késik az e-jegy bevezetése a BKK-nál

Az Együtt szerint kívülről eldönthetetlen, hogy a BKK Tarlós István által jelölt korábbi vezetése tévedett hatalmasat, vagy a jelenlegi alkalmatlan, bár utóbbira utal a kinevezésüket bő másfél évvel követő közlemény. Elvárható lenne, hogy valaki vállalja a felelősséget a csúszásért, ha a beosztottai nem, akkor a főpolgármester.


A BKK papír alapú jegyei felett már régen eljárt az idő. Az utasok szempontjából drága, rugalmatlan, kényelmetlen, nem teszi lehetővé a használattal arányos díjfizetést és az utazás megkezdése előtt kell dönteni a használt jegyfajtáról. A közlekedési szolgáltató szempontjából nehezen ellenőrizhető, könnyen hamisítható és korlátozott információtartalmú, hiszen csak azt lehet tudni, hogy hány jegyet és bérletet vettek, azt nem, hogy ezeket milyen utakon vették igénybe.


Egy elektronikus jegyrendszer által lehetővé tett jól kigondolt árazás, tarifarendszer egyszerre eredményezhetne több utast, jobb kihasználtságot és magasabb árbevételt.


Az előnyei miatt még a digitális világ újdonságai iránt kevésbé nyitott fővárosi vezetés is a bevezetése mellett döntött. 2012 januárjában határozott a részletekről a Fővárosi Közgyűlés, majd 2013 júliusában kapott finanszírozást a projekt az EBRD-től. Eltelt három év, és még mindig nem használt senki elektronikus jegyet Budapesten. Nem látható egyetlen beléptető kapu az állomásokon, egyetlen érintés nélküli leolvasó a járműveken.


Kívülről nem lehet eldönteni, hogy a BKK korábbi, Vitézy Dáviddal fémjelzett vezetése tévedett hatalmasat, amikor azt gondolta, hogy ezt házon belül meg tudják oldani a rendszer-integrációt, vagy a jelenlegi, Dabóczi Kálmán vezette menedzsment alkalmatlan teljesen a feladatának elvégzésére.


Az biztos, hogy 2015. január 1-je óta van új vezetése a cégnek, ha másfél évvel ezelőtt jelenik meg a csütörtöki közleményük, akkor talán könnyebb lenne hinni az ő verziójukban. Ehhez képest 2016. január 19-én még "Megfelelően halad az elektronikus jegyrendszer bevezetése" címmel adott ki a BKK közleményt.


Az is biztos, hogy BKK előző és jelenlegi vezérigazgatóját is Tarlós István főpolgármester jelölte. Az rejtély, hogy ha az eredeti ütemterv szerint a belső tesztüzemnek 2015 őszén kellett volna elindulnia a munkavállalók szabadjegyével, majd a nyugdíjasok 2015 végén kapták volna meg kártyáikat, míg 2016 őszére már valamennyi papíralapú bérletet plasztikkártyára cseréltek volna, és ekkor már állnia kellene a 800 beléptető kapunak a metró és HÉV-állomásokon, hogy a rendszer egésze 2017 végére kiépüljön, akkor az összes előbbi feltétel megvalósulásának hiányában hogyan állíthatja azt a BKK, hogy utóbbi dátum tartható?


Mennyi kompromisszumot ér meg a Főváros és a BKK vezetésének, hogy a választások előtt át lehessen adni a rendszert?


Elvárható lenne, hogy valaki vállalja a felelősséget a csúszásért, ha a beosztottai nem, akkor a főpolgármester.


Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke - OS


További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>