. Ma Móric napja van.
Már 22 fős a Magyar Paralimpiai Csapat
2016-03-17 05:38:12
Már 22 fős a Magyar Paralimpiai Csapat

Már 22 fős a Magyar Paralimpiai Csapat

Lezárult a 2014. április óta tartó kvótaszerzési folyamat a para-erőemelők versenyszámaiban. A két éve tartó versenysorozat a dubai világbajnoksággal indult és a múlt havi kuala lumpur-i világkupával zárult.


A XV. Nyári Paralimpiai Játékokon Rió De Janeiróban összesen 180 (100 férfi és 80 női) sportoló fog indulni, akik 10 súlycsoportban versenyeznek majd. A férfiaknál a súlycsoportonkénti világranglisták első nyolc helyezettjei, a nőknél a világranglisták első hat helyezettjei jutottak ki egyenes ágon a paralimpiára.


A 49 kilogrammos kategóriában versenyző Tunkel Nándor, aki a kuala lumpur-i világkupán 151 kilogramm kinyomásával ezüstérmet szerzett, a kvalifikációs világversenyeken egyre javuló teljesítményével és a világranglistán elfoglalt hatodik helyezésével megszerezte Magyarország első hivatalos para-erőemelő kvótáját.


A súlycsoportokban további 20-20 versenyzőt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) jelöl ki, a szabadkártyákra 2016. március 14-ig kellett beküldeni a jelöléseket. A Magyar Paralimpiai Bizottság négy szabadkártyát igényelt a magyar erőemelőknek: Mezei Katalinnak (50 kilogrammos súlycsoport), aki az egyetlen női versenyzőnk, az utánpótláskorú Sztanó Györgynek (54 kilogrammos súlycsoport), Szávai
Csabának (107+ kilogrammos súlycsoport), aki az athéni paralimpián 2004-ben már bronzérmet szerzett és Sas Sándornak (107+kilogrammos súlycsoport), aki világranglista helyezése alapján kvótás helyezést ért el, de a 2014-es dubai világbajnokságon az atlétikai sportágban tett kitérője miatt nem vett részt, ami régi versenyzők esetében feltétele volt a hivatalos kvótaszerzésnek.


A szabadkártyák kiosztásáról április 11-ig dönt az IPC.


A Magyar Paralimpiai Csapatnak így jelenleg már 22 érvényes kvótája van a riói paralimpiára az alábbi megoszlásban: judó (2), asztalitenisz (6), kajak-kenu (1), sportlövészet (2), kerékpársport (1), úszás (9) erőemelés (1).


Magyar Paralimpiai Bizottság - OS

További híreink
Lovasi András ismét kormányközelben - Novák Katalinnal, Balog Zoltánnal együtt díjazták
Az utóbbi években – hogy stílszerűek legyünk - egyre meddőbb kreativitással sodródó hajdan népszerű rockzenész Novák Katalin és Balog Zoltán mellett vehette át a Családok...
2019-09-21 11:59:29, Hírek, Sport Bővebben
Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon
A szabadság az a fogalom, amely elé bármilyen jelzőt teszünk, értelmetlenné válik az egész: Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő arra reagált, hogy Orbán Vik...
2019-09-18 11:32:38, Hírek, Sport Bővebben
Tarlós és a náci fogyatékosság
Tarlós szerint ma Magyarországon elég furcsa világot élünk, mert el kell viselni a szellemi fogyatékosokat.
2019-09-14 17:17:14, Hírek, Sport Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A teremtő is pártfogásába vette a Szakmár-Ludasszálláson szeptember 7-én, szombaton immár tizenharmadszor Szen...
Bővebben >>