. Ma Emma napja van.
Ma Horn Gyulának állítottak szobrot a XIII. kerületi Gyermek téren
2014-07-04 12:22:30
Ma Horn Gyulának állítottak szobrot a XIII. kerületi Gyermek téren

Ma Horn Gyulának állítottak szobrot a XIII. kerületi Gyermek téren

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2014. július 4-én, a Gyermek téren avatta fel Horn Gyula, a harmadik Magyar Köztársaság miniszterelnöke, a XIII. kerület díszpolgárának egész alakos portrészobrát. A 22 tagú képviselő-testület  16 MSZP-és tagja mellett, a 4 Fideszes, 1 LMP-és és 1 Jobbikos, kompenzációs listáról bekerült tagok, a  2013. novemberi ülésen egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy szobrot emelnek, a „vasfüggönyt” átvágó, nagy nemzetközi elismerést kivívó politikusnak. 


A 2013  júniusában elhunyt politikus-volt miniszterelnök szobrát, dr. Tóth József polgármester avatta fel, aki beszédében Horn Gyula érdemei mellett kiemelten  méltatta   a volt miniszterelnök  baloldaliságát és őszinte, emberi mivoltát, aki nem felejtette el honnan jött és mivé lett, és mindig megmaradt  egyszerű gerinces embernek.

 

 

A  népes egybegyűlteket Hannes Swoboda a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Képviselőcsoportjának volt elnöke köszöntötte, aki  Horn Gyula nemzetközi érdemeinek hangsúlyozása mellett személyes pozitív élményeiről is beszélt.

 

A különösen jól előkészített, nagy médiaérdeklődéssel kísért ünnepségen hatalmas tömeg gyűlt össze. Az MSZP prominens személyei is megjelentek, köztük Mesterházy Attila,  Kovács László, Lendvai Ildikó, dr. Hiller István, dr. Szanyi Tibor, Kunhalmi Ágnes. A XIII. Kerületi Önkormányzati képviselők is szép számmal jelen voltak, többek között Holopné Schramek Kornélia és Hiszékeny Dezső alpolgármesterek.

 

A műsorban számos fotóval és filmrészlettel emlékeztek meg Horn Gyuláról,  Hegedűs Géza Kossuth díjas színművész egy Radnóti Miklós, majd egy József Attila verset adott elő, majd harsona szót követően dr. Tóth József a kerület polgármestere leleplezte az egészalakos szobrot, mely a 78 éves Kutas László szobrászművész alkotása. Ezt követően egy szál virágot vittek a szoborhoz az ünnepségen részt vevők, elsőként Horn Gyula családja.

 

Kutas László számos műve köztéren valósult meg, illetve magángyűjteményekben található. Stílusa a realista hagyományokra épül, művei – a témától függően – nem nélkülözik a finom humort sem. (Wikipédia)

 

Dr. Tóth József  szavai a Horn Gyula  szoborról:

 

"Tisztelt Ünneplők!

Kerületünk díszpolgára, egykori lakója, Magyarorság egykori miniszterelnöke, egyenes, tiszta, büszke baloldali ember, aki sosem felejtette el, hogy közülünk emelkedett ki, és mindvégig éreztette velünk, hogy sosem szakadt el tőlünk. Horn Gyula előtt tisztelgünk a ma felállításra kerülő szoborral. A szobor jellemzi személyét, kifejezi, hogy itt nem egy hősteremtő műről van szó,  ugyanakkor nem is egy művészi ábrázolásról, hanem egy olyan portrészoborról van szó, amely kifejezi hőse hétköznapi, emberi voltát, ugyanakkor személyiségéből mégis sugárzik a sajátos szellemi erő. Fontos az is, hogy szobor nem magas posztamensen áll, hanem szinte itt áll közöttünk, együtt halad velünk."

 

Horn Gyuláról eddig három alkotásban emlékeztek meg: két szobrot állítottak: egyet Marcaliban, egyet pedig a Jókai utcai MSZP-székház aulájában és egy domborművet pedig régi lakóhelyén, az Újpest rakpart 11-ben avattak fel.

 

GALÉRIA

Utoljára frissítve: 2014-07-05 16:17:53

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>