. Ma Auguszta napja van.
Lezárult a kalandparkok vizsgálata
2016-06-17 03:04:57
Lezárult a kalandparkok vizsgálata

Lezárult a kalandparkok vizsgálata

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés során 82 kalandparkból 46-ban találtak problémát a szakemberek. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési feltételeket rögzítő jogszabályi előírásoknak.


Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat (pl. a terhelhetőséget).


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) május végén rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban. Az ellenőrzés a működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kötelezően feltüntetendő jelölésekre és a biztonságos működtetéshez szükséges kezelői képesítési igazolások meglétére terjedt ki.


A vizsgálat megállapította, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot.


Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: "A tapasztalat azt mutatja, hogy a korábban már ellenőrzött üzemeltető cégek sokkal inkább odafigyelnek a követelmények és a rájuk vonatkozó szabályok betartására. A kalandparkok látogatóinak védelme érdekében további vizsgálatok elrendelését tartjuk indokoltnak és szükségesnek a nyári idegenforgalmi szezonban."


Az NFM álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A minisztérium bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák, hangsúlyozva, hogy a jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége.


OS

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>