. Ma Márk napja van.
Létrehívják a Magyar Természet Napját
2015-02-27 04:51:38
Létrehívják a Magyar Természet Napját

Létrehívják a Magyar Természet Napját

Az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese találkozott Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország vezetőivel.

 

A három szervezet decemberben aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk egy új társadalmi mozgalmat indítani és ennek szimbólumaként kezdeményezni, hogy létrejöjjön a Magyar Természet Napja. A természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja majd ez a nap, amelyen mindannyiunk közös kincsét, és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.

 

A mozgalomhoz eddig több mint tizenkétezer magánszemély és intézmény csatlakozott.

 

Csatlakozott a kezdeményezéshez Szabó Marcel, az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese is. Szabó Marcel kiemelte, hogy az Alaptörvény P) cikke külön figyelmet fordít a természeti örökség megőrzésére azzal, hogy nevesíti a jövő nemzedékek számára megőrzendő nemzet közös örökségét. Annak részét képezik a többi között a természeti erőforrások, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok. A P) cikk szerint a nemzet közös örökségének védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

 

Mindez jól mutatja, hogy a természetvédelem nem működhet határozott állami feladatvállalás és elkötelezett, környezettudatos társadalom nélkül. Ezért is igen örvendetes, hogy már eddig is több ezren csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez.

 

"A természet nem a miénk, de a föld ahol élünk, Magyarország mégis az. A hazai természetvédelemért elindított mozgalom fő célja, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb közvagyonra és közös felelősségünkre, hogy ezt az értéket a lehető legjobb állapotban hagyjuk az eljövendő nemzedékekre. Ismerjük meg természeti értékeinket, legyünk tisztában a természet erőforrásaival és közösen tegyünk megőrzésükért" – nyilatkozták a természetvédők.

 

Szabó Marcel és a természetvédelmi szervezetek egyetértettek abban, hogy a természeti értékek és erőforrások megőrzéséhez erős állami természetvédelmi intézményrendszerre van szükség, amely eléréséért mindannyian fel fognak lépni.

 

 

 

MTI

Fotó: Greenfo

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>