. Ma Auguszta napja van.
Közösségi közlekedés bővítése Angyalföld és Újpest térségben
2016-02-11 03:58:09
Közösségi közlekedés bővítése Angyalföld és Újpest térségben

Közösségi közlekedés bővítése Angyalföld és Újpest térségben

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. társadalmi egyeztetés keretében várja a kerületi lakók véleményét a "XIII. kerületi Váci úti hipermarket (TESCO) közösségi közlekedési kiszolgálása" témában.


A változások bevezetésének tervezett időpontja 2016. I. negyedéve.

A véleményeket 2016. február 23-ig várja a Budapesti Közlekedési Központ.


A Budapesti Közlekedési Központ a IV. és a XIII. kerületi Önkormányzattal, illetve az érintett áruházlánccal együttműködve olyan javaslatot dolgozott ki, amellyel a bevásárlóközpont és térsége a budapesti közlekedési hálózat integrált részévé válik. A javaslat szerint Angyalföld északi részének közösségi közlekedési lefedettsége bővül, az érintett térségből kedvezőbb közlekedési kapcsolat nyílik mind a XIII. kerület számos lakóterülete felé, mind pedig Újpest felé. A tervezett fejlesztés keretén belül közvetlen autóbuszjárat indul a XIII. kerületi hipermarkethez az angyalföldi és az újpesti lakóövezetek felől.

 

A XIII. kerületi Váci úti hipermarket jelenleg a BKK járataival nem közelíthető meg. Az egyéni közlekedési módon kívül a környező közösségi közlekedési csomópontoktól csak jelentős gyalogút megtételével, vagy pedig a vásárlói céljárat használatával érhető el az áruház. A hipermarket közösségi közlekedési kapcsolatát egyedüliként megteremtő vásárlói céljáratok gyűjtőterülete kizárólag a IV. kerület központi részére, az Árpád út–Rózsa utca vonzáskörzetére, illetve a XIII. kerület Rákos-pataktól északra fekvő lakóterületeire korlátozódik. A kereskedelmi partnerrel, valamint az érintett IV. kerületi és XIII. kerületi Önkormányzatokkal együttműködve a BKK olyan javaslatot dolgozott ki, mely szerint mind az angyalföldi, mind pedig az újpesti célterületeket bővítve a jelenlegi céljárathoz képest több lakóövezetből lehet közvetlenül eljutni az áruházhoz.

 

A BKK javaslatcsomagjának egyik eleme, hogy a 105-ös járat bizonyos indulásai 205-ös jelzéssel a Gyöngyösi utca M végállomástól továbbközlekednek a Váci úti hipermarkethez. Az új 205-ös járat az Apor Vilmos tér és a Gyöngyösi utca M között a 105-ös autóbusz útvonalán közlekedik és használja a 105-ös járat által érintett összes megállót. A Gyöngyösi utca metróállomástól az áruházat a Váci úton át éri el, míg onnan vissza a Göncöl utca felé közlekedik, és betér a Gyöngyösi utca metróállomáshoz. A Göncöl utca–Gyöngyösi utca útvonal összes érintett megállóhelyét kiszolgálja. Bizonyos 105-ös indulások továbbvezetésével, az új 205-ös járat beindításával Angyalföld északi részének, a Madarász Viktor utca és a Juta utca vonzáskörzetének közösségi közlekedési kiszolgálása javul, továbbá a hipermarket közvetlenül elérhetővé válik Angyalföld több, igen sűrűn lakott térsége felől.

 

A tervezett 205-ös autóbuszjárat XIII. kerületi gyűjtőterülete a jelenleg közlekedő áruházi céljárathoz képest lényegesen bővebb: a Gyöngyösi utca környéki lakótelepen kívül kiszolgálja a Béke utca mentén Angyalföld központi részét, illetve a Lehel utca és a Dózsa György út vonzáskörzetét is, ahonnan jelenleg csak átszállással lehet a hipermarketet megközelíteni. A BKK tervei szerint a hipermarketig közlekedő 205-ös járat hétköznapokon kb. 8:00 és 22:00 óra között 30 perceként, szombaton kb. 7:00 és 22:00 óra között 30 percenként közlekedik.

 

Az áruház zárva tartásakor (vasárnap és ünnepnapokon) a 205-ös járat nem közlekedik, helyette a 105-ös busz indul. Azokon a vasárnapokon, amikor a törvény adta lehetőséggel élve az áruházak nyitva tartanak, az áruházzal történő megállapodás függvényében külön menetrend lép életbe. Mivel az új 205-ös járat jelenlegi 105-ös indulások helyett közlekedik, ezért a 105-ös alapjárat menetrendje némileg módosul. A Gyöngyösi utca M és az Apor Vilmos tér közötti szakaszon a 105-ös és a 205-ös járat közös követési ideje minden időszakban megegyezik a jelenlegi kiszolgálás gyakoriságával.

 

Angyalföld északi térségének közvetlen megközelítését, illetve a XIII. kerületi Váci úti hipermarket elérését a IV. kerület térségéből a 220-as járat bizonyos indulásainak meghosszabbításával tervezi a BKK. Az Újpest-Központ M csomóponttól az áruház felé továbbközlekedő új, 221-es jelzésű járat az István út–Pozsonyi utca–Berda József utca–Mártírok útja–Új Palotai út–Balzsam utca–Juta utca útvonalon éri el a hipermarketet, és ezen az útvonalon halad visszafelé is. A 221-es járat használja az Újpest-Központ M (Munkásotthon utca), illetve a Tél utca / Pozsonyi utca megállót, továbbá a tervezet szerint új megállópár létesül az autóbuszok számára a Berda József utca / Mártírok utca csomópontban.

 

A 221-es autóbusz Újpest-Központ M és Újpest, Erdősor út között a 220-as viszonylatéval megegyező útvonalon és megállóhely-használat szerint közlekedik. Az új 221-es járat indításával Újpest számos forgalmas térségétől közvetlen közlekedési kapcsolat nyílik a Madarász Viktor utca és a Juta utca térsége felé, valamint a Váci úti a hipermarket átszállás nélkül elérhetővé válik több, nagy lélekszámú IV. kerületi lakótelep felől is. A tervezett 221-es autóbuszjárat IV. kerületi gyűjtőterülete a jelenleg közlekedő áruházi céljáratéhoz képest lényegesen bővebb: az Árpád út vonzáskörzetén és a kerület központján kívül kiszolgálja a Leiningen Károly utca környéki lakótelepet, illetve az Izzó-lakótelepet is, ahonnan jelenleg csak átszállással lehet a hipermarketet megközelíteni.

 

Az új 221-es járatot a bevásárlóforgalom jellemző időszakában (hétköznap kb. 8:00 és 22:00 óra, szombaton kb. 7:00 és 22:00 óra között) tervezi a BKK üzemeltetni.

 

A BKK tervezete szerint hétköznap délután és szombat délelőtt Újpest térségéből a Váci úti áruház felé a jelenlegi vásárlói céljárathoz képest sűrűbb lesz az eljutási lehetőség.

 

Az áruház zárva tartásakor (vasárnap és ünnepnapokon) a 221-es járat nem közlekedik, helyette a 220-as autóbusz indul. Azokon a vasárnapokon, amikor a törvény adta lehetőséggel élve az áruházak nyitva tartanak, az áruházzal történő megállapodás függvényében külön menetrend lép életbe. Mivel az új 221-es járat jelenlegi 220-as indulások helyett közlekedik, így a 220-as alapjárat menetrendje kissé módosul. Az Újpest-Központ M és az Újpest, Erdősor út közötti szakaszon a 220-as és a 221-es járat közös követési ideje minden időszakban megegyezik a jelenlegi kiszolgálás gyakoriságával.

 

A BKK a jelenlegi vásárlói céljáratokat kiváltó 205-ös és 221-es vonalon döntő részben új, korszerű, akadálymentes, környezetkímélő, a legszigorúbb környezeti normáknak megfelelő komfortos autóbuszokat tervez forgalomba állítani. Az akadálymentes közlekedés feltételeinek megfelelően többek között kerekesszékkel, babakocsival is könnyebben igénybe lehet venni ezeket a járműveket, az alacsonypadlós kialakításnak köszönhetően a fel- és a leszállás kényelmesebbé és biztonságosabbá válik.

 

A XIII. kerületi Váci úti hipermarket közösségi közlekedési ellátását biztosító autóbuszjáratok BKK-jegyekkel és -bérletekkel vehetők igénybe.

 

 


További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>