. Ma Iván napja van.
Közeleg a határidő a NIS2 irányelvnek való megfelelésig
2024-06-01 13:17:29
Közeleg a határidő a NIS2 irányelvnek való megfelelésig

Közeleg a határidő a NIS2 irányelvnek való megfelelésig

Ahhoz viszont, hogy az érintett szervezetek megfelelően felkészülhessenek a protokollok beépítésére, bizony nagyon közeli ez az időpont. Ami pedig nem könnyíti meg az átállást az az, hogy komoly bírságokkal nézhet szembe, aki nem teljesíti a feltételeket.

 

Az érintett szektorok kategóriákra osztása mellett többféle büntetés kiszabható a szabályszegőnek. Ez pedig 7, rosszabb esetben pedig 10 millió eurós büntetést jelenthet. Akár a globális éves forgalom 1,4-2 %-a is lehet a bírság mértéke.

 

Kik az érintett szervezetek?

 

Amennyiben az Ön vállalata még nem felel meg az irányelv követelményeinek, akkor az ITSecure segít a NIS2 felkészítésben. Az irányelv 14 kritikus szektort nevesít, akik a hatálya alá tartoznak, így a lista nem rövid.

 

A következő szektoroknak kell felkészülni 2024.10.17-ig:

 

 • -Energia

 • -Közlekedés

 • -Ivóvízellátás és elosztás

 • -Egészségügy

 • -Vegyipar

 • -Élelmiszeripar

 • -Hulladékkezelés

 • -Gyártás

 • -Kutatás

 • -Banki szektor

 • -Digitális infrastruktúra

 • -Közigazgatás

 • -Űripar

 • -Postai és futárszolgálatok

 

Mi a legnagyobb ereje az irányelvnek?

 

Amellett, hogy EU-szinten jogi kötelezettségnek számít, a legnagyobb hatalma az összefogás erejében rejlik. Ennek bevezetésével az adatcsere szabályozott kereteket kap, valamint fokozott együttműködés alakul ki.

 

Ezzel megerősíthető a kiberbiztonsági kultúra. Irányított lehetőséget ad arra, hogy a közös válaszadási stratégiát megfelelően lehessen kidolgozni. Ez így már nem pusztán a “sokadik” szabályozási rendszer, aminek meg kell felelni, hanem egy védelmi pajzs a kibertérben.

 

A rendszer legértékesebb eszközei pedig azt a célt szolgálják, hogy a globális gazdaság és a társadalom a megfelelő kibervédelmet élvezhesse. Ezek az információmegosztás és a közös problémamegoldás. Különösen akkor bír nagy jelentőséggel, ha egy incidens több országot érint.

 

Az első 3 lépés egy kibertámadás esetén

 

Az irányelv szerint az incidenst az észlelésétől számított 24 órán belül a CSIRT, valamint az illetékes nemzeti hatóság felé be kell jelenteni. Ez elsősorban a gyors tájékoztatást segíti, másrészt a vállalatok így kaphatnak további útmutatást is azonnal. 

 

Ezt a korai figyelmeztetést viszont követi az incidensbejelentés, a tudomásulvételt követő 72 órán belül. A végső riportot pedig legfeljebb az incidens észlelésétől számított 1 hónapon belül kell benyújtani.

 

Mindamellett, hogy ez az eljárásrend megkönnyíti a megfelelő válaszadást, lehetőséget biztosít az EU országainak a tanulásra. Egyfajta esettanulmányként szolgál azért, hogy még felkészültebbek lehessenek a szektorok.

 

Így EU-szerte megerősíthető a kiberbiztonsági háló, ami nemcsak az országok gazdaságát teszi könnyebben védhetővé, hanem a társadalom megóvását is. Bízza vállalatát az ITSecure szaktudására, hogy megfelelően felkészülhessen a közeli határidő előtt.

További híreink
„Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radikálisan reagált és kb. két perc elteltével élő adásban kisét...
2024-06-11 18:06:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ezért érdemes full-stack ügynökségre bízni a webshop készítést
Egy online marketing ügynökség leginkább akkor jelent kiváló választást, ha nemzetközi terjeszkedésben gondolkodunk, a gyors növekedés létfontosságú a vállalkozásunk élet...
2024-06-11 17:04:24, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ezek az italok biztosan a nagy alkotók kedvencei között lennének
Vajon milyen italok nyűgöznék le a világ legnagyobb alkotóit? Olyan különlegességeket mutatunk be, amelyekkel biztosan örömmel koccintott volna Leonardo da Vinci, Johann ...
2024-06-08 11:02:07, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tompos Kátya, a Jászai Mari-díjas és Junior Prima-díjas színművész és énekes, hosszú betegség után, 41 éves ko...
Bővebben >>