. Ma Károly, napja van.
Koronavírus és asztma: mire figyeljünk?
2020-12-09 08:46:00
Koronavírus és asztma: mire figyeljünk?

Koronavírus és asztma: mire figyeljünk?

Koronavírus tünetei, tesztelés menete

 

A láz az egyik legjellemzőbb tünete a koronavírusnak, de ez sem mindenkire jellemző. A láz mellett vagy anélkül is felléphet nehézlégzés és köhögés, valamint gyakori tünet a végtagfájdalom, izomgyengeség, fáradtság, általános gyengeség. A szaglás és ízérzés elvesztése szintén gyakran előfordul koronavírus-fertőzés esetében.

 

Amennyiben észleli a koronavírus tüneteit, és valószínűsíthető, hogy a tüneteket nem asztma okozza, érdemes PCR tesztet végeztetni. A PCR teszt a koronavírus örökítőanyagát mutatja ki. A tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már pozitív tesztet produkálhat, ugyanis a vírus ekkor szaporodási fázisban van, és már elegendő mennyiség található belőle a légúti hámsejteken. Amikor a tünetek megszűnnek, a PCR teszt is negatívvá válik, mert már nincs kimutatható mennyiségű vírus a nyálkahártyán. 

 

Az eredmény pontossága a mintavétel technikájától is függ, méghozzá attól, hogy mekkora mennyiségű garat- és laphámsejtlevételre kerül sor. A leggondosabb odafigyelés mellett is előfordul, hogy a mintába nem kerül bele olyan sejt, amelyből a vírus kimutatható lenne. Ekkor álnegatív eredményt kapunk. Ez az esetek 20-30%-ában fordul elő, ezért is gyakoriak az ismételt tesztelések, különösen akkor, ha tüneteket produkál az illető. 

 

Asztmásoknak javasolt

 

Fontos és lényeges hogy különbséget lehessen tenni az asztmatikus roham és a koronavírus kötött. Az asztmások már ismerik a rá jellemző tüneteket, így más szokatlan tünet esetén gyanakodhatunk koronavírus-fertőzésre. 

 

Javasolt az inhalációs belégzők rendszeres használata, az előírtaknak megfelelően. A légúti allergiások kísérjék figyelemmel az aktuális légköri pollenkoncentráció változását a levegőben, és időben alkalmazzák a korábban megállapított terápiát, a szövődmények és rohamok elkerülése érdekében. 

 

Ha szeretne állapotfelmérést, komplex kivizsgálást kérni, most igencsak eljött az ideje, ne késlekedjen sokáig! A CMC Déli Klinika segít Önnek ebben.

 

A vizsgálat menete

 

Tüdőgyógyászati kivizsgálás keretében kerül sor az asztma feltárására és a kezelés beállítására, melyet légúti betegségek precíziós kivizsgálása és gyógyítása követhet. Személyre szabott légúti betegségek rizikóelemzés felmérése során pontos képet kap jelenlegi állapotáról. A kezelésen túl egészségterv felállítására is van lehetőség több helyen, ahogy a CMC Déli Klinikán is.

További híreink
Ezeket a termékeket hívták vissza az elmúlt napokban
Kétszersült, üveges cékla és gyerekeknek szánt Milupa müzli és zabkása is van a visszahívott termékek között.
2021-01-26 17:03:02, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kutyák és a túlsúly - miért veszélyes, és mit tegyél ellene?
Az emberiség körében az utóbbi pár évtizedben az elhízás szinte népbetegségnek számít. Ám sajnos nem csak náluk. Hisz bizony a házi kedvencek is képesek igencsak jelentős...
2021-01-18 20:38:03, Hírek, Fókuszban Bővebben
Színek a hálóban, avagy mit szabad és mit tilos
A hálószoba a pihenés és a relaxálás színhelye. Éppen ezért az a legjobb, ha olyan színekkel borítjuk be a falat, amik segítik az elalvást és mellőzzük azokat, amik felpö...
2021-01-15 23:24:06, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A hálószoba a pihenés és a relaxálás színhelye. Éppen ezért az a legjobb, ha olyan színekkel borítjuk be a fal...
Bővebben >>