. Ma Béla napja van.
Kétszázmilliárd forintos jegybanki költekezés
2014-09-02 19:35:57
Kétszázmilliárd forintos jegybanki költekezés

Kétszázmilliárd forintos jegybanki költekezés

Rendkívüli ülést hívott össze a Költségvetési bizottság elnöke, Burány Sándor (MSZP), a jegybank 200 milliárdnyi közpénzből megvalósított befektetései miatt és kezdeményezi az Állami Számvevőszék azonnali ellenőrzését is A költségvetési bizottság rendkívüli összehívásáról is.

 
"Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került több mint kétszázmilliárd forintos jegybanki költekezés miatt a mai napon a Költségvetési bizottság rendkívüli ülését összehívtam.
 

A hétfői ülés célja, hogy a bizottság tagjai közvetlen és hiteles tájékoztatást kapjanak a jegybank közpénzből megvalósított befektetéseiről, azok államháztartásra és államadósságra gyakorolt hatásairól.

 

Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladataihoz nem kapcsolódó közpénzkifizetésekről van szó, az MSZP az ülésen kezdeményezni fogja, hogy az Állami Számvevőszék folytasson le rendkívüli ellenőrzést az MNB-nél.

 

Az ülésre meghívást kapott a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy György, valamint az MNB hónapok óta nem működő felügyelőbizottságának korábbi tagjai.

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke"

 

El kell távolítani a jegybankelnököt, aki "kontroll nélkül szórja a pénzt" - jelentette ki az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Korózs Lajos kifogásolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mintegy félmilliárd forintért megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, több milliárd forintért a budapesti Eiffel Palace-t, valamint több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára.

 

Az ellenzéki politikus ez utóbbival kapcsolatban felhívta arra a figyelmet, hogy a kétszázmilliárd forint másfélszer több, mint a magyar egyetemi rendszer éves költségvetési támogatása. Korózs Lajos azt kérdezte, mit fognak ezek az alapítványok tanítani? Hogyan kell közpénzt lopni, vagy hogyan kell kreatívan könyvelni? - sorolta kérdéseit.

 

Közölte, Matolcsy György MNB-elnök "Monopolyt játszik a magyar pénzügyi rendszer legfontosabb intézményével", és azt gondolja, hogy ha pénzzel dolgozik, akkor azzal azt tehet, amit csak akar.

 

A szocialista képviselő elmondta azt is, írásbeli kérdéssel fordult Matolcsy Györgyhöz, hogy megkérdezze, miért látta szükségesnek, hogy luxuskastélyt vásároljon dolgozói számára, miközben a kormány több mint százmilliárd forintos "megszorítást" hajt végre és több mint 4,5 millióan élnek a létminimum alatt. Felolvasta a jegybankelnök válaszát, miszerint az MNB tevékenységével nemcsak az ország polgárainak jólétét kívánja szolgálni az általa folytatott monetáris politikával, hanem gondoskodik munkatársairól is, akik versenyképes tudásukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal hozzájárulnak a jegybank egyre növekvő társadalmi elismertségéhez.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-02 19:41:30

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>