. Ma Gedeon napja van.
Kétharmad az előválasztás mellett
2016-10-19 05:40:02
Kétharmad az előválasztás mellett

Kétharmad az előválasztás mellett

Az ellenzéki választók 67%-a támogatja, és csak egynegyede utasítja el azt, hogy a demokratikus pártok előválasztással döntsék el, kik induljanak el 2018-ban a Fidesz jelöltjei ellen.

A Párbeszéd előválasztásról szóló javaslatát megalapozó, 2000 fős mintán készült kutatásának eredményei szerint csak a válaszadók 25,3%-a nem tartja jó ötletnek az előválasztást, 67%-uk viszont valamilyen formában támogatná azt (7,7% pedig egyik állásponttal sem tudott azonosulni).


A megkérdezettek relatív többsége, közel 44%-a teljes előválasztást szorgalmaz, vagyis az egyéni jelöltek, a miniszterelnök-jelöltek és a listás jelöltek kiválasztására is ezt az eljárást alkalmazná. 18,5%-nyian vannak azok, akik csak a miniszterelnök-jelöltet választanák közvetlenül, és nem éri el az 5%-ot azok aránya, akik csak az egyéni jelöltek kiválasztását bíznák az állampolgárokra.


Az egyes pártok szimpatizánsai között nem látszanak jelentős különbségek ebben a kérdésben. Abban viszont kevésbé mutatkozik egyetértés, hogy mely pártoknak kellene részt venniük az ilyen módon megvalósuló ellenzéki együttműködésben.


A válaszadók 43,7%-a minden demokratikus ellenzéki pártot szívesen látna ebben a körben (a Jobbik részvételét csak 7% támogatta), míg 16,5% csak a baloldali pártokat (tehát az LMP-t nem) vonná be az együttműködésbe. A válaszadók fennmaradó egyharmada ennél is szűkebb körű kooperációt képzel el, változatos felállásban társítva az ellenzéki pártokat.


OS

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>