. Ma Valter napja van.
Kerületünkben is élnek utcán emberek
2017-01-18 07:34:50
Kerületünkben is élnek utcán emberek

Kerületünkben is élnek utcán emberek

Nem múlik a kemény hideg, még nem lélegezhetnek fel az utcán élő otthontalanok. Ötvenen-hatvanan lehetnek a kerületben, akik min-den unszolás ellenére sem vonultak szállásokra.


– A hajléktalanokról egész évben gondoskodunk, ellátási szer-ződésünk van a Diótörés Alapítvánnyal és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetével – felelte érdeklődésünkre Karácsonyi Magdolna aljegyző, az önkormányzat szociális osztályának vezetője. – Novemberben alakult egy munkacsoport, a hajléktalanokkal kap-csolatos teendőket határoztuk meg.


Célunk, hogy minél kevesebben éljenek közterületen, van elegendő átmeneti szállás és éjjeli me-nedékhely, ezért mindenkit arra ösztönzünk, hogy ott töltsék a hideg téli napokat. A Szabolcs utcai nappali melegedő újabban este hétig van nyitva, utána lehetne a szállásra menni, de ezt nem mindenki vállalta. Rájuk fokozottan figyelni kellett a nagy hidegben.


A szociális munkások több mint tíz hajléktalant vettek végül rá a mínusz tíz-tizenöt fok alatti hidegben, hogy adják fel a zsúfolt szállásokkal kapcsolatos viszolygásukat. A nappali melegedők azért népszerűbbek, mert itt lehetőség van a tisztálkodásra, részt lehet venni foglalkozásokon, könnyebben át lehet vészelni a nehéz napokat, mint az utcán. Az aljegyző szerint kevesen vannak, akik nem működnek együtt a szociális munkásokkal, vagy azokkal a lakókkal, akik bejelentést tesznek, ha bajba jutott embereket látnak.


– Mindenki érzékenyebb az ünnepek alatt, sokan jelezték most is, hogy segíteni szeretnének – mondta Karácsonyi Magdolna. – Na-gyobb a megértés, és több jelzést kapunk, mint az év más idő-szakaiban. Abban, hogy a hajléktalanok olyan helyekre járnak, ahol pénzt vagy ételt remélnek, nincs semmi rendkívüli. Nincsenek a kerületben hajléktalanoktól hemzsegő zónák, általában egyedül, de előfordul, hogy 3-4 fős csoportokban húzzák meg magukat.


Jól működik az, hogy a társasházakban és az intézményekben külön feliraton közöltük, hogy az adott kerületrészen melyik utcai szociális szolgálatnak lehet jelezni, ha valaki szeretné, hogy segítsünk, se-gítsenek. Abból indulunk ki, hogy ember ne éljen az utcán, de azokra is figyelnünk kell, akik mégis ezt választják. Kihűléses haláleset vagy más rendkívüli ügy eddig ezen a télen nálunk nem történt.


Média13.hu

További híreink
Millióan rajonganak a nemlétező lányért
Miquela pontosan olyan fotókat posztol magáról, mint bármelyik mai modern fiatal lány. Csak ő éppenséggel nem élő személy, hanem egy számítógéppel generált kép csupán.
2018-06-27 09:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
Megivott egy üveg viszkit, majd fürdeni akart a Balatonban egy 13 éves fiú, de a köveken megcsúszott és beverte a fejét.
2018-06-27 09:33:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
XIII. kerület a biztonságos közlekedésért
A XIII. kerületi utak forgalomtechnikai kezelése fővárosi feladat. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a közlekedés biztonsága érdekében jobb, ha a fejlesztés...
2017-02-15 03:46:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A milliárdos öröksége ismeretlen „örökösnél” landol. Legyen figyelmeztetés a NER-jobbágyoknak: ideje gyónni s ...
Bővebben >>