. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kerületünkben is élnek utcán emberek
2017-01-18 07:34:50
Kerületünkben is élnek utcán emberek

Kerületünkben is élnek utcán emberek

Nem múlik a kemény hideg, még nem lélegezhetnek fel az utcán élő otthontalanok. Ötvenen-hatvanan lehetnek a kerületben, akik min-den unszolás ellenére sem vonultak szállásokra.


– A hajléktalanokról egész évben gondoskodunk, ellátási szer-ződésünk van a Diótörés Alapítvánnyal és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetével – felelte érdeklődésünkre Karácsonyi Magdolna aljegyző, az önkormányzat szociális osztályának vezetője. – Novemberben alakult egy munkacsoport, a hajléktalanokkal kap-csolatos teendőket határoztuk meg.


Célunk, hogy minél kevesebben éljenek közterületen, van elegendő átmeneti szállás és éjjeli me-nedékhely, ezért mindenkit arra ösztönzünk, hogy ott töltsék a hideg téli napokat. A Szabolcs utcai nappali melegedő újabban este hétig van nyitva, utána lehetne a szállásra menni, de ezt nem mindenki vállalta. Rájuk fokozottan figyelni kellett a nagy hidegben.


A szociális munkások több mint tíz hajléktalant vettek végül rá a mínusz tíz-tizenöt fok alatti hidegben, hogy adják fel a zsúfolt szállásokkal kapcsolatos viszolygásukat. A nappali melegedők azért népszerűbbek, mert itt lehetőség van a tisztálkodásra, részt lehet venni foglalkozásokon, könnyebben át lehet vészelni a nehéz napokat, mint az utcán. Az aljegyző szerint kevesen vannak, akik nem működnek együtt a szociális munkásokkal, vagy azokkal a lakókkal, akik bejelentést tesznek, ha bajba jutott embereket látnak.


– Mindenki érzékenyebb az ünnepek alatt, sokan jelezték most is, hogy segíteni szeretnének – mondta Karácsonyi Magdolna. – Na-gyobb a megértés, és több jelzést kapunk, mint az év más idő-szakaiban. Abban, hogy a hajléktalanok olyan helyekre járnak, ahol pénzt vagy ételt remélnek, nincs semmi rendkívüli. Nincsenek a kerületben hajléktalanoktól hemzsegő zónák, általában egyedül, de előfordul, hogy 3-4 fős csoportokban húzzák meg magukat.


Jól működik az, hogy a társasházakban és az intézményekben külön feliraton közöltük, hogy az adott kerületrészen melyik utcai szociális szolgálatnak lehet jelezni, ha valaki szeretné, hogy segítsünk, se-gítsenek. Abból indulunk ki, hogy ember ne éljen az utcán, de azokra is figyelnünk kell, akik mégis ezt választják. Kihűléses haláleset vagy más rendkívüli ügy eddig ezen a télen nálunk nem történt.


Média13.hu

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>