. Ma Móric napja van.
Kemény január, maradandó tapasztalatokkal
2017-02-07 06:46:30
Kemény január, maradandó tapasztalatokkal

Kemény január, maradandó tapasztalatokkal

Idén januárban két héttel tovább tartott az az időszak, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 5 fok alatt volt, mint az 1981-2010 közötti 30 éves időszakban. Az ország számos településén több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg.


1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tizedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet – állapítja meg az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.

 

A január elején leesett hó, majd az ismétlődő ónos esők jégpáncélba burkolták egész Budapestet, így kerületünket is. Azok az ingatlantulajdonosok és bérlők, akik az első havazást követően nem takarították el a járdáról a havat, a több centiméteresre hízott jégburkolattal szemben szinte tehetetlenek voltak, eltávolítására alig, inkább felületének síkosság mentesítésére törekedtek. A kerületi közterület-felügyelet járőrei ezekben a hetekben a síkosság mentesítés ellenőrzésére, az ezt elmulasztók figyelmeztetésére helyezték a hangsúlyt.

 

A folyamatos, 24.00 órás szolgálat során januárban több száz dokumentált figyelmeztetésre került sor, amelyeket minden esetben utóellenőrzés követett. Mint ismeretes, az ingatlanok előtti járdaszakaszok takarítását és síkosság mentesítését helyi önkormányzati rendelet írja elő az ingatlanok tulajdonosai és bérlői számára, míg az önkormányzati tulajdonú közterületek csúszásmentesítése a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. feladatkörébe tartozik.


A társaság heteken keresztül megfeszített munkával, csaknem ötven közmunkás foglalkoztatásával igyekezett eleget tenni ennek a feladatának, amit rendkívül megnehezített az ismétlődő csapadék hullás és a szélsőségesen hideg időjárás. Sokan panaszkodtak amiatt, hogy a BKV az egész városban csak korlátozottan volt képes a megállóhelyek takarítására, és a fővárosi tulajdonú közterületek, a főútvonalak és aluljárók síkosság mentesítésének sem használt a Fővárosi Közterület Fenntartónál bekövetkezett, a sajtóból ismertté vált létszámhiány.


A következő hetekben a napi átlaghőmérséklet növekedésére számíthatunk, ami a katasztrofális közlekedési feltételek javulását, a balesetveszély méréklődését eredményezheti. A kemény januári tél tapasztalatait azonban érdemes megőrizni: a járdák csúszásmentesítése nem halogatható, azt az első hó lehullásakor meg kell kezdeni.

További híreink
Mészáros moteljében monokinizve sokkol az erdélyi tornászmúltú énekesnő
Új szintet lépett a fidesznyik kultúrmunkások hűségnyilatkozata – kár, hogy már 50 fölött. De azért, hej...
2019-07-26 11:35:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére
Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80. születésnapját ünneplő Karel Gott tiszteletére.
2019-07-23 11:40:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
Demcsák Zsuzsa visszaesőként három évig nem vezethet
Megszületett az ítélet Demcsák Zsuzsa újabb ittas vezetési ügyében. Visszaesőként három évig nem ülhet a volán mögé.
2019-07-14 10:27:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár a cím csak a Fideszt említi, ugyanúgy igaz ez a kisebbik kormánypártra is. Az országot irányító két párt e...
Bővebben >>