. Ma Áron napja van.
Kamu és lenyúlás az egységes parkolás
2014-06-20 12:53:17
Kamu és lenyúlás az egységes parkolás

Kamu és lenyúlás az egységes parkolás

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató Zrt. 2006. július 1-én indította el országos mobiltelefonos parkolási rendszerét mely nem csak kényelmes és rugalmas, hanem egyben költséghatékony - másodperc alapú elszámolás - megoldást nyújtott magán, és a céges felhasználóknak egyaránt.

 

Meglepő volt a pár nappal ezelőtti váratlan híradás  arról, hogy egységes mobilparkolás indul július elsejétől. Szerksztőségünk megkérdezte az EME Zrt.-t, hogy mi lesz most hogyan tovább?

 

Az EME Zrt. közleményéből  kiderül, hogy szó nincs arról, hogy a szerződést kellene bontani az ügyfeleknek és regisztrálni a kötelező újba. Mindez csak kamu, illetve a kormány újabb lenyúlása. Kerületünknek ez 80 millió forintba fog kerülni, ahogyan a többi kerületnél is hasonló lehet az összeg nagyságrendje.

 

 

EME Zrt. nyilatkozata a nemzeti mobil fizetési rendszer bevezetéséről

 

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: EME Zrt.) által nyújtott viszonteladói, mobilkereskedelmi szolgáltatásokra nem vonatkozik a nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló 2011. évi CC. törvény (a továbbiakban: Törvény) és a nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvény végrehajtásáról szóló 356/2012. (XII.13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet). Társaságunk szerződéseit ezen szabályok nem érintik, ezért a szolgáltatásaink (felszíni mobilparkolás, e-matrica értékesítés, stb.), minden ellentétes, a sajtóban és egyéb állásfoglalások formájában elhangzott információkkal ellentétben, nem lehetetlenülnek el, a szerződéseink nem szűnnek meg. Az EME Zrt. változatlanul, továbbra is a tőle megszokott magas színvonalon nyújtja szolgáltatásait valamennyi partnere és ügyfele számára. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. piacra lépésével egy újabb szereplő jelenik meg, akinek versenyelőnye az lehet, hogy a parkoláson és autópálya matricán kívül a jövőben, illetve még csak tervezetten, BKV, MÁV és egyéb jegyeket is értékesít felhasználóinak mobiltelefonon keresztül.

 

A Törvénynek, illetve a rendszer bevezetésének célja, hogy a szolgáltatások a jelenleginél olcsóbbak legyenek. Ezért került rögzítésre a Rendeletben az 50 Ft-os végfelhasználói kényelmi díj. Az állítólagos és leendő viszonteladók díjszabása jelenleg még nem ismert, ahogy a viszonteladók kiléte sem. Információink szerint a jelenlegi általános 75 Ft-os kényelmi díjhoz képest az a jövőben jelentősen drágább lesz, akár 110-130 Ft is!

 

Ezen felül, az EME Zrt. által nyújtott szolgáltatások díjához képest az Önkormányzatoknak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. jövőbeli szolgáltatása éves szinten, országosan, nagyságrendileg 500 millió forint plusz költséggel jár.

 

A Törvénnyel és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által végzendő tevékenységgel összefüggésben az Európai Bizottság előtt kötelezettségszegési eljárás van folyamatban. Az utolsó felszólítás szeptemberben kerül a Magyar Állam elé, melyet közvetlenül az Európai Bíróság eljárása követ, amennyiben Magyarország nem teszi megfelelővé a jogi szabályozást a magasabb rendű közösségi jogszabályokhoz.

 

Ez esetben az Európai Bíróság határozatával kötelezi Magyarországot a fent hivatkozott jogszabály megsemmisítésére, illetve a jogszerűtlenül meghozott Törvény alapján kialakult helyzet eredeti állapotra történő visszaállítására. Az így keletkező kaotikus állapot elkerüléséhez, illetve az önkormányzatok, parkolás üzemeltetők és autósok folyamatos és színvonalas kiszolgálásához is szükséges az EME Zrt. által nyújtott szolgáltatás folyamatos fenntartása.

 

A parkolási közszolgáltatás nyújtása önkormányzati hatáskörbe tartozik. Az önkormányzatnak joga van meghatározni a közszolgáltatás nyújtásának a módját. Ha maga a fizetési mód mindezek ellenére leválasztásra kerül a parkolási közszolgáltatásról, úgy – az EME Zrt. rendelkezésére álló (Magyar Közbeszerzési Intézet szakértője által kiadott) állásfoglalások szerint – már nem beszélhetünk közérdekű célról, közszolgáltatásról, csak egyfajta kényelmi szolgáltatásról, amely nem tekinthető közszolgáltatásnak. Ez ebben a formában egy tisztán piaci alapú kereskedelmi, viszonteladói szolgáltatás.

 

Fenti szolgáltatás vonatkozásában jogszerűen nem lehetséges a kizárólagosság fenntartása, még kifejezett törvényi rendelkezés esetében sem.

 

Az EU egyértelmű álláspontja az, hogy a közösségi joggal ellentétes nemzeti jogszabály rendelkezéseit nem csak nem kell, de nem is szabad alkalmazni a közösségi jog elsődlegessége folytán. A Törvény és a Rendelet által megvalósítandó nemzeti mobil fizetési rendszer önkormányzati hatáskört von el. A Törvény, a közösségi jog oldaláról elfogadhatatlan módon nyilvánítja a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetését közszolgáltatássá. Az EME Zrt. rendelkezésére álló állásfoglalások szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közötti Közszolgáltatási Szerződés sem felel meg a közösségi jogi előírásoknak, mivel az ellentételezés kiszámítása, illetve az ellenőrzése körében - megsértve ezzel pl. az átláthatóság követelményét - sem a vonatkozó jogszabályi környezet, sem maga a Közszolgáltatási Szerződés nem tartalmaz valós számítási módot, képletet, egyéb információt a díjszámítás kapcsán. Az említett Közszolgáltatási szerződés 2013 szeptember 30-tól teszi kötelezővé a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. részére ezen szolgáltatás nyújtását, melynek a kötelezett ezidáig nem tett eleget.

 

Társaságunk szolgáltatásait továbbra is jogszerűen, és a tőle megszokott magas színvonalon biztosítja partnerei és ügyfelei számára.

 

Utoljára frissítve: 2014-06-25 12:15:51

További híreink
A LED világításban rejlő lehetőségek beltéren
A LED világítás kapcsán gyakran emlegetjük a költséghatékony működést, a hosszabb élettartamot, a bennük rejlő egyéb lehetőségekről azonban már lényegesen kevesebb szó esik.
2020-02-22 12:58:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020-ban a foci-EB egyik helyszíne, 2027-ben pedig újra vizes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország, az előkészületeket pedig már meg is kezdte a kormány.
2020-02-17 21:08:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Tippeljen: miért viszik egzotikus országokba a pénzünket Orbánék...?
600 millió eurós hitelkeretet biztosított Szaud-Arábiában Szijjártó Péter külügyminiszter. Miért?
2020-01-25 16:46:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Gulyás Gergely nem akar a jelen helyzetben az ellenzékkel foglalkozni, főként hogy szerinte az ellenzék nem fo...
Bővebben >>