. Ma György napja van.
Jogi védelem jár a tényfeltáró újságíróknak
2015-05-14 04:49:42
Jogi védelem jár a tényfeltáró újságíróknak

Jogi védelem jár a tényfeltáró újságíróknak

EU szerte jogi védelmet kell, hogy kapjanak a közérdekű bejelentők és a tényfeltáró újságírók, akik a társadalom érdekében lepleznek le botrányos tetteket.  Az Európai Parlament S&D (szocialista) frakciójának tagjai erre hívták fel a figyelmet az adóügyi külön bizottság ülése után, ahol eszmecserét folytattak közérdekű bejelentőkkel és a LuxLeaks esetét felfedő tényfeltáró újságírókkal.

 

Az említett tudósítók számos adócsalást fedtek fel, melynek következtében néhányukat megvádolták és beperelték információk lopásáért valamint közzétételéért, főleg a luxemburgi LuxLeaks eset kapcsán.

 

Az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője, Szanyi Tibor kijelentette: "Abszurdak azok a kihívások, melyekkel az államok szembesítették ezeket az adatközlőket és újságírókat. Az, aki rámutat a hiányosságokra a nyilvánosság számára azt meg kell védeni, nem pedig vádat emelni ellene." “Ez  ugyanúgy vonatkozik az adatközlőkre, mint az újságírókra.

 

Elfogadhatatlan a tény, hogy ezek az emberek bátorságuk miatt állami elnyomásnak vannak kitéve. Az Európai Bizottságnak létre kell hoznia egy EU-szintű jogi keretrendszer, mely megvédi az ilyen személyeket a bűnvádi eljárásoktól."

 

Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő összefoglalásképpen aláhúzta: "Hol lennénk most az adóelkerülők ellen folytatott harcunkban a közérdekű bejelentők és a tényfeltáró újságírók nélkül? Most is a sötétben tapogatóznánk.  A tény az, hogy az Európai Bizottság e bátor személyek által feltárt esetek nyomán folytat vizsgálódásokat. Intézkedéseket kell életbe léptetni azért, hogy megvédjük a köz érdekében fellépő bejelentő embereket.

 

Az európai értékek és a közérdek messze előrébb valók, mint a korrupt hatalmi számítások. Az európai baloldali pártok egységesen vegyék fel programjukba, hogy kormányon kicsit sem tűrik a közérdekű bejelentők üldözését, s a valós esetekben az érintetteknek méltányos védelmet, biztonságot nyújtanak."

 

 

MTI

Fotó: Index


További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget...
Bővebben >>