. Ma Frigyes napja van.
Irány a felhő? Adatmentés felsőfokon?
2024-02-19 12:18:38
Irány a felhő? Adatmentés felsőfokon?

Irány a felhő? Adatmentés felsőfokon?

Az adatmentés fontossága

 

Az adataink sérülékenyek, ahogy azok a tárolóegységek is, melyeken tartjuk őket. Épp ezért mindenképp fontos, hogy rendszeres adatmentés történjen!

 

Ez azt jelenti például, hogy a ritkán használt, de számunkra fontos fájlokat, mint a családi képek és videók, írjuk ki DVD-re vagy mentsük ki őket egy pendrive-ra, majd mehetnek is a fiókba. Így a gépünk mellett még ezeken az adattárolókon is meglesznek, és ha történne valami, akkor a másik helyről még előkereshetjük őket.

 

A legfontosabb, legtöbbet használt állományainkról pedig végezzünk rendszeres adatmentést, akár több példányban is, hogy elkerüljük a legkomolyabb veszteségeket, melyet ezen fájlok elvesztése okozna!

 

Adatmentés okostelefonról

 

Ma már mindenkinek okostelefonja van, sőt még akár tabletet is használ mellette. Ezek esetén tökéletes megoldás egy felhőalapú tárhely szolgáltatás, ahova könnyen felmásolhatjuk a fontos fájlokat. Androidosoknak ott van a Google fiókhoz kapcsolódó Drive, míg az iOS-eknek az iCloud. A fiókunkba bejelentkezve sok esetben automatizálható is ez az adatmentési folyamat. 

 

Ha biztonsági mentést akarunk készíteni a telefonunk vagy tabletünk tartalmáról, akkor ezt is könnyen megtehetjük. Kössük össze az Androidos eszközt a számítógépünkkel, majd másoljuk át a fájlkezelőn keresztül a fájlokat. Az iOS esetén pedig iTunesból indítsuk el azt a folyamatot, mely során a teljes eszközünk aktuális állapotát egyetlen fájlba tudjuk tömöríteni és rögzíteni a merevlemezen. A legbiztonságosabb az, ha mindkét fenti lehetőséget használjuk!

 

Mennyire biztonságos a felhő?

 

Sokan esküsznek a külső merevlemezekre vagy egyéb fizikai külső tárolókra, akár még egy HDD-re is, mely köztudottan sérülékeny. Egészen addig igaz ez, amíg egyszer csak meg nem adja magát az eszköz, el nem veszítjük a pendrive-ot, el nem lopják a háttértárunkat vagy meg nem karcolódik a DVD. Így akár több hónapnyi verziótörténetünk is mehet a kukába egy pillanat alatt. Feltéve, ha csak ezt az egy módszert használjuk adatmentésre.

 

Ezzel szemben az online, felhőben tárolt fájlokért már igazából nem is minket terhel a felelősség. Nem kell fizikailag óvnunk a tárolóinkat. Ráadásul nem is életszerű külső winchesterekkel utazni például digitális nomádként vagy szimplán az utazás szerelmeseként.

 

Az online megoldások esetén a szolgáltatók leveszik a terhet a vállunkról. A már említett ingyenes megoldások mellett vannak havidíjas lehetőségek is, melyek során ráadásul még automatizálhatjuk is az egész rendszeres biztonsági adatmentést.

 

Bármilyen módszer mellett döntünk is, a hangsúly mindig a rendszeres adatmentésen van! Ebből ne engedjünk soha.

További híreink
Keresem az okot
Nem találok az ismert körülmények között racionális, méltányolható magyarázatot Orbán Viktor moszkvai útjára – Szent-Iványi István FB-jegyzete.
2024-07-07 09:47:31, Hírek, Sport Bővebben
Miért jó választás a zsaluzia a gyerekszoba ablakára?
A gyermekeinknek mindannyian a legjobbat akarjuk, legyen szó akár a kényelmükről és biztonságukról. Ha a gyerekszoba nyílászáróira keresel megfelelő árnyékolót, akkor azt...
2024-07-01 10:21:09, Hírek, Sport Bővebben
Gyurcsány nem mond le
A Demokratikus Koalíció elnöke videóüzenetben beszélt a választási eredményekről és saját jövőjéről, megerősítve, hogy nem mond le a párt éléről, mint tette ezt az MSZP, ...
2024-06-26 14:48:29, Hírek, Sport Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen nőtt az elmúlt öt év során, miközben egyre többen képzel...
Bővebben >>