. Ma György napja van.
Hozzanak létre bababarát egészségügyi intézményeket
2015-08-02 06:03:12
Hozzanak létre bababarát egészségügyi intézményeket

Hozzanak létre bababarát egészségügyi intézményeket

Hazánkban az évi mintegy 8 ezer koraszülött vagy fejlődési rendellenességgel világra jött baba nagy része nem jut hozzá az anyatejhez. Az LMP azt kéri a kormánytól az anyatejes táplálás világnapján, hogy a fejlődési rendellenességgel született csecsemők anyatejhez jutását segítse elő azzal, hogy megalkotja azt a hiányzó kormányrendeletet, amelynek keretében a szoptatást segítő eszközök bérléséhez a családok állami támogatást kapnának. Továbbá azt várjuk, hogy a kormány lépjen annak érdekében, hogy új bababarát egészségügyi intézmények jöjjenek létre az országban.

 

Az LMP évek óta ostromolja a kormányt azért, hogy könnyítsenek a koraszülötteket, illetve fejlődési rendellenességgel született csecsemőt nevelő családok terhein azzal, hogy a szoptatást elősegítő eszközök bérléséhez támogatást kapnak. Sajnos a kormánynak még mindig nem sikerült megoldania ezt: a törvény nagy nehezen megszületett, de működni nem tud, mert a szükséges kormányrendeletet a mai napig nem alkották meg hozzá. Mindeközben megállt a bababarát minősítésű kórházak számának növekedése, tavalyig mindössze 17 kórház tudott megfelelni a feltételeknek.

 

Bár a szakma egybehangzó véleménye szerint a babák egészségét a szoptatás szolgálja a leginkább, hazánkban a babák alig több mint harmada részesül kizárólagos anyatejes táplálásban élete első fél évében. Az LMP évek óta kiáll amellett, hogy minél több csecsemő juthasson élete első hat hónapjában kizárólagos anyatejes tápláláshoz. Az LMP határozott lépéseket vár a kormánytól.

 

Azt várjuk, hogy szülessen meg a segédeszköz-kölcsönzés méltányossági támogatásához szükséges kormányrendelet és rendeljék mellé a szükséges – akár uniós – forrásokat, továbbá biztosítsák a feltételeket ahhoz, hogy minél több kórház kaphassa meg a bababarát minősítést és nyújthasson szakszerű támogatást az anyáknak a szoptatáshoz.

 

 

Szél Bernadett, az LMP társelnöke - MTI

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>