. Ma Márk napja van.
Hogyan segít Orbán a jégeső károsultjainak?
2016-08-10 03:44:48
Hogyan segít Orbán a jégeső károsultjainak?

Hogyan segít Orbán a jégeső károsultjainak?

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A képviselő azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy miként kíván a kormány segítséget nyújtani a júniusban jégesőkárt szenvedett tizenhárom szatmári családnak, amelyek önerőből képtelenek helyreállítani lakóházaikat.


Mint ismert, június 21-én óriási jégeső okozott pusztítást Uszkán, Rozsályban, Kishódoson, Nagyhódoson, Zajtán, Méhteleken, Garbolcon és Csengeren. Az árvízi romboláshoz hasonló méretű csapásban összesen több száz lakóingatlan és középület tetőszerkezete ment tönkre.


Uszkán a viharban 77 ingatlant ért jégkár. Ebből tizenkét lakóházon teljes tetőcserére lenne szükség, melyek egyenként 1-1,5 millió forintba kerülnek. Ezt nem tudják megfizetni a tulajdonosok, hiszen a településen lakók egy főre jutó havi jövedelme 15 és 25 ezer forint között mozog. A kormányhivatal részletes felmérése alapján Uszka községben 32 millió 596 ezer forintos kár keletkezett, de a helyreállítás még ennél is többe, körülbelül a duplájába kerül.


Mivel a viharban nemcsak Uszka község szenvedett károkat, hanem további hat település is, ezért az összes kár 440 millió forint, becsült helyreállítási költsége pedig 902 millió forint.


Ez kevesebb, mint a tervezett 1,49 milliárd forintos kisvárdai stadion költsége. Az érintett önkormányzatok reménykedtek abban, hogy a kormány segít nekik, ezért türelemmel vártak. Azonban a kormányzat részéről ez idáig nem érkezett segítség, így továbbra sincs megoldás arra, mi lesz a magántulajdonú házakban élők sorsa.


Amennyiben a kormány nem segít, hamarosan lakhatási krízis alakul ki az érintett településeken.


Az Együtt szerint a kormánynak emberiességi kötelessége segíteni a károsultakon. Hasonló jégkárhelyzet volt 2009-ben a Szabolcs megyei Kemecsén. Az akkori MSZP-SZDSZ-kormány egyedi döntés alapján részt vett a lakossági károk enyhítésében, még ha az fideszes vezetésű város is volt. Ezzel szemben ma még a kormánypárti vezetésű településeknek sem sikerült elérniük, hogy a kormány segítsen, pedig jelenleg még csak nem is a házak teljes körű felújítását kérik, mindössze a tetőszerkezetek halaszthatatlan rendbetételéhez kérnek
segítséget.


A jégeső után elfogadott egy határozatot a kormány, amely kimondja, hogy az önkormányzati tulajdonra lehet kárenyhítési segítséget kérni, de ez kevés, mert magántulajdonú lakóházak rendbetételére is támogatást kell nyújtani, továbbá felesleges is, mivel az önkormányzati tulajdonú ingatlanok kárenyhítését már a vis maior keret felhasználásáról szóló kormányrendelet is rögzíti.


Ezért Szabó Szabolcs írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz: "Miként kíván segíteni a kormány, azokon a szerencsétlenül járt családokon, amelyek a tizenhárom szatmári településen, június 21-én lezúdult jégeső károsultjai?" 


Az Együtt országgyűlési képviselője az alábbi kérdésekkel fordult Orbán Viktorhoz:
1. Miként kíván segíteni a kormány a magántulajdonú, biztosítással nem rendelkező több száz szerencsétlenül járt család kárenyhítésében?
2. A kormány milyen megoldási javaslattal készül, hogy az árvízi pusztítások, vagy a kolontári katasztrófa példájának megfelelően segíteni tudjon a magántulajdonú házak helyreállításában?
3.  Nem tartaná-e célszerűnek, hogy a Karmelita kolostor átépítésének több tízmilliárdos költségvetési támogatásából átcsoportosítsanak 902 millió forintot a természeti csapás által sújtott családok megsegítésére?
4.  Mikor nyilvánítja Garbolcot, Méhteleket, Rozsályt, Uszkát, Zajtát és a másik három települést "katasztrófa károsító hatása által érintett területnek", hogy a károk helyreállítását – beleértve a magántulajdonú lakóházakat is – központi költségvetésből tudja fedezni a kormány?

5. Nem kételkedve a kormány jó szándékában, amellyel megalkotta a 1420/2016. (VII. 29.) Kormányhatározatot, de tervezi-e, hogy annak 1. pontjában szereplő önkormányzati tulajdon meghatározást pontosítsa, illetve kiterjessze a lakóingatlanokra is, így szüntetve meg az előbb említett Kormányhatározat és a 9/2011. (II. 15.) Kormányrendelet közötti átfedést.


Együtt - OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>