. Ma Andrea napja van.
Hogyan lehet kriptovalutát és bitcoint bányászni?
2022-07-26 09:24:57
Hogyan lehet kriptovalutát és bitcoint bányászni?

Hogyan lehet kriptovalutát és bitcoint bányászni?

A bányászat alapjai

 

Csak úgy, mint a kripto világában a legtöbb dolognak, a bányászatnak is a profit megszerzése a célja. Azonban ennek a formája jelentősen különbözik a kereskedéstől, legyen szó manuális végrehajtásról vagy például a Tradensea automatikus kereskedési szoftvereiről. A bitcoin vagy akármelyik másik kriptovaluta bányászata közben az a cél, hogy a bányászatra fordított költségek kisebbek legyenek annál a jutalomnál, ami a bányászatért jár.

 

A Bitcoin hálózat működtetésében és fenntartásában rengeteg ember vesz részt, így kiküszöbölve a központosításból eredő esetleges problémákat. A rendszerek alapja a blokklánc, amelyeken a folyamatosan létrejövő tranzakciók regisztrációra kerülnek. Ezeknek a tranzakcióknak a jóváhagyása azonban a felhasználók részéről történik meg, ez lényegében a bányászat. Ez a folyamat meglehetősen idő és energiaigényes, ezért jutalmakkal szorgalmazza a rendszer a végrehajtásukat.

 

A bányászat jutalma

 

Abban az esetben, ha egy bányász új blokkot ad hozzá a blokklánchoz, akkor bitcoin lesz a jutalma. Míg az első jutalom 50 bitcoin volt, azóta ez az érték többször feleződött, és fog is feleződni a jövőben, átlagosan 4 évente. 

 

Ezt a jutalmat azonban soha nem egy személy kapja, hiszen senki nem rendelkezik akkora számítástechnikai teljesítménnyel, hogy képes legyen egy teljes blokkot létrehozni. Ennek megfelelően azok, akik bányászatra adják a fejüket általában belépnek egy csoportba, ami hozzájuk hasonló bányászokat tömörít. Egy ilyen csoportban pedig annak alapján osztják szét a jutalmakat, hogy ki mekkora részét oldotta meg a blokk létrehozásához szükséges komplex matematikai műveletnek.

 

Nem tudják-e manipulálni a bányászok a rendszert?

 

A válasz egyértelműen nem, hiszen ők is csak egy-egy kis részlete a teljes hálózatnak, így nem tudnak az egész ökoszisztémára hatással levő változást létrehozni. Sőt, éppen az ellenkezőjét teszik, azáltal, hogy decentralizáltságukkal lehetetlenné teszik mind a hálózat, mind pedig a hálózaton létező pénzeszközök befolyásolását.

 

A bitcoin árának növekedésével egyre többen ragadtak virtuális csákányt, hogy belevágjanak a bányászatba. Azonban a rendszer sajátosságai miatt, minél több bányász próbál felfedezni egy új blokkot, az annál nehezebb lesz. Mivel pontosan minden 10. percben csatlakozik új blokk a blokklánchoz, ezért a feladat nehézsége a megoldók számával arányos. 

 

A kriptovaluták rendszerében a bányászok rendkívül fontos szerepet töltenek be azáltal, hogy folyamatos decentralizáltságot biztosítanak a rendszernek, és lehetővé teszik a valuta folyamatos utánpótlását.

 

(x)

Utoljára frissítve: 2022-07-26 10:03:23

További híreink
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>