. Ma Márk napja van.
Hogyan dolgoznak a trükkös csalók?
2016-05-24 04:36:14
Hogyan dolgoznak a trükkös csalók?

Hogyan dolgoznak a trükkös csalók?

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban előfordult, hogy a trükkös csalók, különböző napszakokban – telefonon hívták fel általában az idős sértetteket, és közeli hozzátartozónak, távoli családtagnak, vagy valamelyik rokon nagyon jó barátjának adták ki magukat.

 

Főként azzal az indokkal telefonáltak, hogy az idős családtag bajban van, vagy balesetet szenvedett. Segítségként pénzt, ékszereket, vagy egyéb értékeket kérnek. A kicsalt összegért egy általuk kijelölt személyt, vagy taxit küldtek a sértett otthonához.

 

Egyre többször próbálkoznak azzal, hogy valamelyik egészségügyi intézmény dolgozójának kiadva magukat kérnek pénzt a balesetet szenvedett rokon egészségügyi ellátásáért cserébe.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egészségügyi ellátáshoz való jog minden állampolgárt megillet, sürgős/életmentő beavatkozásokat anyagi feltételekhez egy egészségügyi intézmény sem köt. Amennyiben mégis térítésköteles a beavatkozás, úgy azt a társadalombiztosítási rendszeren keresztül az érintettnek utólag kell rendeznie, a helyszínen az eljáró szervek (mentő, katasztrófavédelem, rendőrség) semmiféle díjazást nem kérnek.

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetői az ilyenkor általános, és természetes reakciót, az ijedtséget használják ki. Amennyiben hasonló jellegű telefonhívást kapnak, legyenek bizalmatlanok. Ellenőrizzék a hívó felet, tegyenek fel olyan kérdést, amelyre csak a hivatkozott személy tudhatja a választ.

 

A hivatkozott családtagot – napszaktól függetlenül – hívják fel telefonon, ha nem érik el, ne essenek pánikba, keressék egy másik rokonon keresztül.

 

Amennyiben hasonló jellegű hívást kapnak, és a hívó nem tudja magát egyértelműen azonosítani, vagy kétségük merül fel, hogy a személy nem az, akinek mondja magát, forduljanak bizalommal a rendőrséghez.

 

XIII. kerületi Rendőrkapitányság

 

 

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>