. Ma Andrea napja van.
Hibás a tejtermelői válságkezelés
2016-09-21 04:52:24
Hibás a tejtermelői válságkezelés

Hibás a tejtermelői válságkezelés

Az áfacsalás és a kormány hibás tejpiaci válságkezelése miatt az elmúlt időszakban több tejtermelő gazdálkodó is felhagyott a termeléssel. A tejtermeléssel kapcsolatban immár mind a tejtermelők, mind az ellenzék egy éve kongatja a vészharangot - ez így nem mehet tovább.


Az Európai Unió kiegészítő támogatásokat jelentett be a kialakult helyzet kezelésére, ami nem jelent valódi megoldást.


Miközben az európai tejpiacon már láthatóak pozitív változások, belföldön tovább tart a válság a kormány hibájából. A tejtermelők által hazai feldolgozónak eladott nyerstej ára csupán néhány százalékkal emelkedett.


Az Európai Unió a válság kezelésére legújabban egy a közösség egészére kiterjedő, önkéntes termeléscsökkentést ösztönző csomaggal állt elő, amely azonban csak azoknak jelent megoldást, akik amúgy is gazdaságuk felszámolását tervezték. A munkahelyek védelme és a vidék megmaradása szempontjából is jobb lépés a termelés szinten tartásának támogatása, mint a magyar kormányzat részvételével született EU-s intézkedési javaslat.


A nyerstej felvásárlási és önköltségi ára között most is körülbelül 40 forintos szakadék van, ami folyamatos veszteséget jelent a tejtermelőknek. A Földművelésügyi Minisztérium inkompetenciája súlyos problémát teremt: munkahelyek elvesztésének, és alapvető élelmiszerekben kiszolgáltatottság növelését erősíti.


A kiskereskedelmi multik továbbra is zsarolási pozícióban tartják a teljes hazai élelmiszerláncot: a feldolgozókat és rajtuk keresztül a termelőket. A kormánynak fel kellene végre lépnie a tejtermelők érdekeiért a kereskedelem - áfát csaló és dömpingárazó - szereplőivel szemben, akiknek teljesen mindegy, hogy magyar, vagy külföldi tejtermékeket értékesítenek.


A Fidesznek érvényt kellene szereznie a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénynek, mivel az élelmiszer-kiskereskedelmi multik trükkök egész sorával kerüli ezt meg, és nyomják le a padlóra a tej felvásárlási árát. Az üres kormányzati lózungok helyett valóban a termelőket kellene védeni, erre azonban minden propaganda ellenére egyértelműen képtelen Fazekas Sándor és a Fidesz-kormány.


Az LMP a magas minőséget képviselő hazai tejtermékek hazai piacra juttatása mellett áll. Az LMP a hazai feldolgozóipar megerősítésével, a magas hozzáadott értékű élelmiszerek piacra jutásával segítené a termelőket a Fidesztől megszokott ad hoc válságkezelés helyezett.


Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője - OS

Fotó: 444.hu

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>