. Ma Béla napja van.
Hiányzó emlékek - kampány a családok újraegyesítéséért
2016-09-06 05:06:29
Hiányzó emlékek - kampány a családok újraegyesítéséért

Hiányzó emlékek - kampány a családok újraegyesítéséért

Ma Magyarországon a nagy szegénységben élő családok tömegei veszítik el a gyermekeiket rossz anyagi körülményeik, illetve a diszkriminatív gyermekkiemelési gyakorlat miatt.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új kampányában országjárással, szakmai eseményekkel, a nyilvánosság különböző fórumait használva keresi a magyar polgárok figyelmét, illetve petíció indításával gyakorol nyomást a döntéshozókra, hogy egy gyermeket se szakíthassanak el a családjától a szegénység miatt.

 

A TASZ-hoz jogi segítségért forduló családok történetei alapján indította el a jogvédő szervezet a „Hiányzó emlékek” című kampánysorozatot. Magyarország legszegényebb vidékein élve ugyanis családok tömegeit szakítja szét a hatóság anyagi problémák miatt. Nem csak a közösen eltöltött idő tűnik el ilyenkor, hanem a közösen megélhető új emlékek, a gyermek életének legfontosabb pillanatai is; minden, amit egy szülő a gyermekéről tudhat, ahogyan megismerheti őt.

 

A kampány kezdetén ezt mutatják be többféle, innovatív eszközzel: a TASZ által képviselt családok történetét feldolgozó fotóalbum ugyanúgy a hiányzó emlékekre koncentrál, mint a szervezet által felkért művészek és közszereplők történetei (Bombera Krisztina, Jordán Adél, Hitka Viktória, Mácsai Pál, Pokorny Lia), akik saját gyermekeikkel kapcsolatos élményekről, maradandó emlékekről mesélnek. A fotóalbumot és a kisfilmeket a TASZ vidéki nagyvárosokat felkereső országjárása során, valamint az interneten is megtekinthetik az érdeklődők, a hianyzoemlekek.tasz.hu oldalt felkeresve.

 

A személyes találkozások során lehetőség nyílik az ügyben indított petíció aláírására, de ugyanez megtehető online is, a hianyzoemlekek.tasz.hu/peticio  címen.

 

A TASZ a kitelepüléseit a gyermekjogi világnapon zárja. Ezen a szimbolikus napon (szeptember 20.) a Város Mindenkié Csoporttal közösen az Emberi Erőforrások Minisztérium előtt tartott rendezvényen összegzik a kampánysorozat tanulságait, és a minisztérium képviselőinek átadják az összegyűjtött aláírásokat, valamint a TASZ által kidolgozott szakmai javaslatcsomagot.

 

A jogvédő szervezet folyamatos munkája eredményeképp már több gyermeket sikerült hazajuttatni, az elszakított családokat egyesíteni. A probléma azonban rendszerszintű, a megoldást a költségvetési átcsoportosítás, a családban maradás segítése, a szemléletmód, illetve az eljáró hatóságok gyakorlatának megváltoztatása jelentené.

 

A gyermekek védelméről szóló törvény ugyan közel húsz éve rögzíti, hogy a gyermekeknek alapvető joguk saját családjukban felnövekedni, függetlenül anyagi helyzetüktől, és kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt senkit nem szabad családjától elválasztani, a gyakorlatban mégsem ezt tapasztaljuk. A jogellenes kiemelésekkel feleslegesen tönkretett életek, szétszakított családok, örökre hiányzó emlékek, a mélyszegénységet embertelenséggel tetéző hatósági eljárások azt mutatják, hogy azonnal változtatni kell!” – nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ Romaprogramjának jogásza.

 

A Tasz Romaprogramjában zajló, gyermekvédelemmel kapcsolatos munkánkban kiemelt szakmai partnerünk az Európai Roma Jogok Központja (ERRC).

 

TASZ

További híreink
Rossz lépés a jó irányba
A kormány által ajánlott minimálbér-emelés jó irányban tett lépés, de keveset ad a dolgozóknak, megdobja az inflációt és ezzel hátrányba hozza a nyugdíjasokat, sőt mindan...
2016-11-14 05:48:10, Hírek, Jogi rovat Bővebben
A csillagos ég a határa az olimpiai pályázat költségeinek
Orbán Viktor szerint is mérsékeltek az esélyek, itt lenne az ideje befejezni. Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke szerint a Népszabadságban megjelent cikk és az aug...
2016-09-04 03:37:53, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Azonnal fel kell függeszteni a letelepedési kötvények árusítását
A Belügyminisztérium hallgatása megerősítette, hogy bűnözők is jegyeztek letelepedési kötvényt, s hogy ezzel a Fidesz-kormány anyagi haszonszerzés reményében kockáztatja ...
2016-07-31 09:27:32, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>