. Ma Auguszta napja van.
Hazug kormány, drága energia
2015-10-04 07:04:42
Hazug kormány, drága energia

Hazug kormány, drága energia

Újabb ígéretét szegte meg a kormány: mégsem lesznek lakossági energiahatékonysági pályázatok a most induló uniós finanszírozási ciklusban, mert az Orbán-kabinet nem ad rá pénzt. Az LMP-szerint az újabb terv tökéletesen illeszkedik a szélerőmű-építések megakadályozásával és a napelemek megadóztatásával indított sorozatba.


Az LMP azonnali energiapolitikai fordulatot sürget – ellenkező esetben tartóssá válik az az állapot, hogy a jövedelmükhöz képest a magyarok fizetnek a legtöbbet az otthoni energiafelhasználásért.


Az elmúlt években a kormány azzal indokolta a lakossági energiahatékonysági pályázatok hiányát, hogy az Európai Bizottság ezt a támogatási célt nem hagyta jóvá. A mostani kiírásból azonban a kormányzati ígéretek ellenére most is hiányzik a lakossági energetikai korszerűsítési beruházások támogatása, holott a Bizottság ezúttal kifejezetten bátorította a hasonló projektek beiktatását, és 450 milliárd forint értékben forrás is van a pályázati rendszerben energiahatékonysági fejlesztésekre.


Ezért is érthetetlen, hogy korábbi ígéreteit megszegve a kormány kizárólag a középületek korszerűsítésére kíván költeni. Magyarországon a legnagyobb energiafogyasztó a lakosság, egy magyar háztartás a gyenge hőszigetelésű otthonok és a korszerűtlen fűtési eszközök miatt fajlagosan jóval több energiát használ el, mint a hasonló éghajlatú nyugat-európai országokban.


Az LMP szerint az Orbán-kormány sorozatban hozza meg a zöldenergiát kiszorító és az energiahatékonyság növelését megakadályozó intézkedéseket. A cél láthatóan egy központi energiaholdingtól, az állam jóindulatától függő lakossági energiaszektor kialakítása. Az energiapazarláson sem az állami árszabályozás, sem a kormányépületek csinosítgatása nem változtat: valódi megoldást csak az jelentene, ha segítenének az embereknek abban, hogy takarékoskodni tudjanak a drága energiával.


Szél Bernadett, társelnök, LMP - OS

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>