. Ma Frigyes napja van.
Háztartási balesetek a fürdőszobában: van, ami megelőzhető
2024-06-29 10:57:57
Háztartási balesetek a fürdőszobában: van, ami megelőzhető

Háztartási balesetek a fürdőszobában: van, ami megelőzhető

Fürdés vagy zuhanyzás közben 

 

A sérülések több, mint egyharmada fürdés vagy zuhanyzás közben történik, az esések között sok a WC használata közben előforduló. A kor előrehaladtával pedig a fürdőszobai sérülések száma nő. 

 

A balesetek azonban megelőzhetők, például az UDOOR fürdőkádajtó használatával, melyet a kádból kivágott helyre illesztenek, építenek be. A kádajtóról bővebben tájékozódva azt is megtudhatjuk, hogy ennek beépítése egyszerűen, pár óra alatt megtörténik, és után 24 óra elteltével ugyanúgy használható a fürdőkád. 

 

Tippek a biztonságos fürdőszobához

 

A legtöbb baleset azért történik otthonunk ezen helyiségében, mert igencsak sok a csúszós felület. Az első lépés tehát ezek megszüntetése. Ezt könnyedén elérhetjük például, ha csúszásmentes szőnyeget vásárolunk, így a nedves felületen szilárdan állhatunk a lábunkon. 

 

Ha elcsúszunk, még mindig van esély, hogy megússzuk sérülés nélkül. Ehhez azonban szükség lesz fogantyúkra és korlátokra, melyek nagy segítséget jelentenek az idősebb, nehezebben mozgó emberek számára. Fogantyút például elhelyezhetünk a WC mellé is, de a fürdőkád vagy zuhanyzó mellett is nagy hasznát vehetjük. 

 

A már említett kádajtó azoknak nyújt biztonságot, akiknek nehezen megy a fürdőkádba való be-, illetve kiszállás. Az elesés és elcsúszás idősebb korban, amikor a csontok már nincsenek tökéletes állapotban, nagyon veszélyes, a kockázatok minimalizálása pedig elengedhetetlen. 

 

Odafigyelve a tervezéskor

 

Az utólagosan beszerelt eszközök és átalakítások mellett már a tervezéskor is érdemes egy-két dolgot szem előtt tartani. Ilyen apró trükk például, hogy egy könnyen szabályozható, termosztátos csapteleppel elkerülhetjük az égési sérüléseket. 

 

Az elektromos eszközök tárolása pedig a lehető legtávolabb történjen a víztől, és arra is ügyeljünk, hogy száraz kézzel használjuk ezeket. A könnyű hozzáféréshez érdemes alacsonyra szerelni a mosdót és a különböző tárolószekrényeket. Melyek esetében fontos az is, hogy ne legyenek túl mélyek, így könnyebben el tudjuk érni a szükséges tárgyakat. 

 

A biztonság szempontjából a megfelelő világításra is figyeljünk, a kád, a WC, a tükrök környékén is legyen mindenképp fényforrás, az éjszakai fények elhelyezésével pedig biztonságosabban tájékozódhatunk a sötétben. 

 

Az idős, nehezen mozgó emberek számára a fürdőszobában elhelyezett vészcsengők, könnyen elérhető telefonok nemcsak az érintett számára nyújtanak biztonságot, de a családtagok számára is megnyugvást jelentenek. 

 

Az akadálymentesítés már egész apró változtatásokkal járó formái mind hozzájárulnak a kényelemhez, a biztonsághoz, hogy még komfortosabbak legyenek a mindennapok. 

További híreink
Hogyan viselkedsz menyasszonyként? A horoszkópod elárulja!
Az esküvő minden pár életében meghatározó esemény, így érthető, hogy a megszervezése sem egy ötperces művelet. Főleg a leendő menyasszonyok azok, akik olykor túlságosan i...
2024-07-09 12:45:09, Hírek, Vélemény Bővebben
A te fürdőszobád gyerekbarát?
Persze nem releváns a kérdés, ha nincs gyermeked, és nem is tervezel, de ha már úton van a babád, vagy esetleg már fel is borította a házirendet, akkor mindenképpen olvas...
2022-07-19 11:41:29, Hírek, Vélemény Bővebben
Munkaerő-közvetítés a piacképes vállalatért
A nyudíjkorhatár kitolódásával napjainkban összesen négy generáció van aktívan jelen a munkaerőpiacon. Ez a helyzet rendkívüli kihívások elé állítja a munkáltatókat, hisz...
2021-11-23 08:49:42, Hírek, Vélemény Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Őrsi Gergely, aki a szavazatok 69,72 százalékát szerezve nyerte meg a II. kerületi polgármester-választást, be...
Bővebben >>