. Ma Béla napja van.
Hat éve nem tesz semmit a kormány a vörösiszap-katasztrófa kárenyhítéséért
2016-10-05 11:25:39
Hat éve nem tesz semmit a kormány a vörösiszap-katasztrófa kárenyhítéséért

Hat éve nem tesz semmit a kormány a vörösiszap-katasztrófa kárenyhítéséért

Hat éve történt, egy átlagos napon, röviddel a déli harangszó után. Átszakadt az Ajka melletti vörösiszap tározó egyik kazettájának nyugati gátja. A kizúduló, egymillió köbméternyi lúgos iszap árhulláma néhol két méter magasra csapott, és elöntötte Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny mélyebben lévő részeit.


A katasztrófa 10 ártatlan ember életébe került, több mint kétszázan megsérültek, házak százai lakhatatlanná, a környező 40 km2-es terület élhetetlenné vált. A Torna-patak és a Marcal jelentős szakaszán kipusztult az élővilág. A timföldgyártásban ilyen vagy ehhez hasonló méretű vörösiszap-katasztrófa korábban sehol a világon nem történt.


Mindez megelőzhető lett volna megfelelő tervezés, műszaki felügyelet és hatósági ellenőrzés esetén. Ezek hiányában következett be a katasztrófa, melynek áldozatait soha, senki nem kárpótolhatja igazán.


A károk technikai helyreállítására a magyar kormány 38 milliárdnyi közpénzt fordított, pedig a megelőzés ennek töredékébe kerülhetett volna. A tanulópénzt tehát megfizettük, az esetből az Orbán kormány azonban nem tanult semmit. A szakértelmet semmibe veszi, a felelős hatóságokat ahelyett, hogy megerősítette volna, szétverte, és még a környezetvédelmi törvény azon előírását sem teljesítette mindeddig, hogy a környezeti kárfelelősség és biztosítás rendszerét egy kormányhatározatban megalapozta volna.


Mindez évente további közpénz milliárdokba kerül most is évente, de persze csak amikor a lakosság tiltakozása átüti a kormány hatalommegtartási érzékenységi küszöbét.


Az ellenzéki pártok, köztük az LMP évek óta követelik a hasonló esetek bekövetkezésének megelőzését szolgáló intézkedéseket. Legalább a mai nap emlékeztethetné a kormányt saját felelősségére.


Sallai R. Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke - OS

Fotó: 444.hu

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>