. Ma Virág napja van.
Hasznos tippek a véraláfutások kezelésére
2020-11-21 15:16:53
Hasznos tippek a véraláfutások kezelésére

Hasznos tippek a véraláfutások kezelésére

Nem sokkal később azonban megjelenik egy csúnya, sötétlila folt a bőr alatt, amely nyomásra érzékeny, és csak napok vagy hetek alatt szívódik fel teljesen. Igen, ez a véraláfutás.

 

Mitől alakul ki?

 

Amikor a bőrt sérülés éri, általában felszakad, az alatta lévő erek fala pedig szintén károsodik, és vérző seb keletkezik az adott területen. Néha azonban előfordul, hogy a bőr épen megússza a kellemetlen találkozást, viszont az erekről ugyanez már nem mondható el. Így tulajdonképpen a belőlük kiáramló vér a bőr alatt kezd el szétterjedni, ezt pedig mi kékes-lilás folt formájában vesszük észre, melyet orvosi szakszóval hematómának, a köznyelvben inkább azonban csak véraláfutásnak emlegetnek.

 

Bár a sötét folt a bőr alatt többnyire ijesztő, sőt, néha fájdalmas is, szerencsére a legtöbb esetben ártalmatlan, és nem okoz több kellemetlenséget, mint egy felületi sérülés. Ha viszont a folt gyorsan, nagy területen terjed, vagy egy ízület közvetlen közelében található, akkor ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni. Ez azonban szerencsére ritkán jellemző, és a legtöbb véraláfutás otthon is kiválóan kezelhető.

 

Mely házi módszerek a legjobbak?

 

Már közvetlenül a folt kialakulásakor alkalmazhatjuk a jegeléses módszert. Ehhez használhatunk jégakkut, hűsítő zselépárnát, de végszükség esetén akár egy zacskó mirelit élelmiszert is a fagyasztóból. Ami fontos, hogy mindig csavarjuk egy tiszta törülközőbe, és csak úgy tegyük a bőrre. A közvetlen érintkezés ugyanis fagyási sérülést okozhat! A hideg nemcsak a fájdalmat csillapítja, hanem az ereket is összehúzza, így vér szivárgása csökken, a folt terjedése pedig lelassul. 

 

A jegelés mellett pedig használjunk bátran gyógynövényes krémeket, ugyanis a természet patikája is számos gyógyírt tartogat a véraláfutásokra. A Helia-D Herba termékcsalád készítményeiben olyan összetevők foglalnak helyet, mint a kamilla, körömvirág vagy a fekete nadálytő, ami a népi gyógyászatban a sebgyógyító hatásáról ismert. A belőle készült krém lerövidítheti a véraláfutások gyógyulási idejét, hiszen nyugtatja és regenerálja a bőrt.

 

Milyen további teendőink vannak?

 

Mivel a véraláfutás nem külső sérülés, így többnyire elfertőződni sem tud, ezért nem szükséges steril kötéssel letakarni. Elegendő, ha az adott testrészt óvatosan mozgatjuk, hogy a fájdalmat csökkentsük, és persze vigyázzunk arra, nehogy újabb sebesülés érje.

 

A hematóma lilásból először vöröses-barnás, majd pedig zöldes, végül sárgás árnyalatú lesz, ezután pedig teljesen felszívódik. Ez maximum pár hetet vesz igénybe, ha viszont több mint 1 hónap alatt sem múlik el, akkor érdemes megmutatni egy orvosnak.

További híreink
Hetvenen túl ismét összeveszett Szörényi, a Bródy
Szörényi Levente teljes mellszélességgel kiállt a kormány hivatalos irányvonala mellett, elítélte az SZFE hallgatóit „felbujtó” tanárokat és a mellettük kiálló Bródy Jáno...
2020-11-20 21:25:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
Így tudjuk hasznosítani az elektromos kártevő riasztót
Az elektromos kártevő riasztó elképesztően hasznos eszköznek bizonyulhat akkor, ha lehetőség szerint minél gyorsabban szeretnénk megszabadulni a környezetünkben felbukkan...
2020-10-12 19:21:35, Hírek, Fókuszban Bővebben
A „nyóckerből” a budai várba - a konzervatív kormánysajtós liberális lazasággal szerzett lakást
Rákay Philip és felesége lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres, kétszobás bérlakáshoz a Bécsi kapu téren egy műemlék épületben, amit néhány éve 70 millió fo...
2020-10-04 13:51:37, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bizonyára rászorul a médiaceleb, elvégre csak 20 éve dolgozik a kereskedelmi televíziózásban.
Bővebben >>