. Ma Auguszta napja van.
Hamis pszichiátriai szakvélemény miatt megfosztva a gyermektől
2015-04-14 03:54:23
Hamis pszichiátriai szakvélemény miatt megfosztva a gyermektől

Hamis pszichiátriai szakvélemény miatt megfosztva a gyermektől

A budapesti üzletember számára csak a válópere kapcsán zajló gyermekelhelyezési per során derült ki, hogy évekkel korábban egy pszichiáter – tudta nélkül – közveszélyesnek minősítette. Ennek később súlyos következményei lettek a férfi számára. Most a bíróságon küzd a jogaiért.

 

A nyilvánosság előtt nevét egyelőre nem vállaló férfi csak a per során tudta meg, hogy korábban „pszichiátriai vizsgálaton” esett át: „A konzultációra feleségem hívott el azzal, hogy kezelésre jár feszült idegállapota miatt... a kórházba, ahol az orvosa kérte, hogy hívjon el engem is beszélgetésre. Mivel segíteni szerettem volna feleségemnek, részt vettem egy rövid, semleges hangvételű, 20 percnél nem hosszabb beszélgetésen, melyen vizsgálat, tesztfelvétel nem történt. A doktornő a beszélgetés indokát nem nevezte meg, a végén további javaslatot nem tett, dokumentációt nem adott át. Az eset számomra ezzel le is záródott.”

 

Nem úgy a pszichiáter és a feleség számára. Csupán a később beszerzett dokumentációból derült ki, hogy a pszichiáter már a „vizsgálat” előtt öt nappal ambuláns lapot állított ki a férfiról, amelyben hozzátartozók elmondására hivatkozva leírta: a férfi ön- és közveszélyes, mely „pszichiátriai osztályon való sürgősségi elhelyezését indokolttá teszi”.

 

Bár pszichiátriai kényszerkezelésre végül nem került sor, az egészségügyi dokumentációból még egy dolog kiderült: a pszichiáternő két receptet is kiállított egy pszichiátriai szerre, amit valaki a férfi nevében, de tudta nélkül, ki is váltott. Ennél sokkal rémisztőbb, hogy a jelek szerint a tudatmódosító szert be is adagolták a férfinak – bár ez akkor még nem derült ki egyértelműen a számára. „Abban az időszakban gyakran éreztem tolulást a fejemben, rendkívüli gyengeséget, elesettséget, szédülést, noha addig egészségi állapotom kiváló volt... Súlygyarapodás is bekövetkezett,... számomra érthetetlen módon, mert az étkezési szokásaimon nem változtattam.”

 

„Az orvos mindennemű vizsgálat, laboreredmény bekérésének mellőzésével... indokolatlanul egy súlyos mellékhatásokat okozó antipszichotikummal kezeltetett engem, a tudtom és beleegyezésem nélkül. Tovább súlyosbítja a lehetséges következményeket, hogy a folyadék formájában beadható este beadandó, így valószínűsíthetően levesbe, vízbe, gyümölcslébe, üdítőbe, tejtermékbe stb. bekevert szerből – mivel tudomásom sem volt arról, hogy mit tartalmaz – ilyen módon akár a gyermekeim is ihattak, különösen az akkor 4 éves fiam” – írta a férfi.

 

Bármilyen furcsaságok kísérték is az ügyet, a férfi a „pszichiátriai kórtörténet” miatt első fokon elvesztette a gyermekelhelyezési pert. Más úton is próbál azonban érvényt szerezni igazának: a napokban egy emberjogi szervezet segítségével a személyes adataival való visszaélések miatt panasszal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, valamint a tudatmódosító gyógyszerezés gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen.

 

 

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>