. Ma Emma napja van.
Ha nagyon hideg lesz a telünk, elfogyhat a gáz
2014-09-29 09:02:35
Ha nagyon hideg lesz a telünk, elfogyhat a gáz

Ha nagyon hideg lesz a telünk, elfogyhat a gáz

Jenei András energiapolitikai szakértő a gázválság lehetőségeiről beszélt a Magyar Narancsnak. Kijevben több százezer embernek a lakótelepeken két hónapja már  nincs melegvíz-szolgáltatás, és október végéig biztosan nem is lesz, mert a gázt télre tartalékolják. Ha a háborús helyzet elmérgesedik, , akár heteken belül is lezárhatják az oroszok a Testvériséget. Ha nincs látványos politikai megoldás vagy direkt nyugati pénzügyi segítség, akkor novemberre, decemberre ez nagy valószínűséggel bekövetkezik - mondta Jenei András a Magyar Narancsnak.

 

"Most úgy várjuk az ukrán konfliktusos telet, hogy alig több mint félig vannak a tárolóink. Ez a realitás. Ha bejön egy különösen hideg tél mínusz t-tíz fokos átlaghőmérséklettel, akkor ebből akár gázhiány is lehet" - mondta a szakértő.


Úgy tűnik szerencsésen megúszhatjuk a fent vázolt helyzetet, mert meleg őszt és enyhe telet jeleznek előre a meteorológusok.

 

2014 ősz és tél hosszútávú időjárás előrejelzése (forrás: esotanc.hu)


Meleg ősz, enyhe tél

Hét nemzetközi intézet és egyetem előrejelzései alapján az idei ősz és tél igen enyhének, az átlagosnál melegebbnek ígérkezik a Kárpát-medencében. A különböző intézetek közel egybehangzóan az átlagosnál kissé melegebb őszt ígérnek számunkra, egyedül az amerikai NOAA jósol átlagos hőmérsékletű őszt – írja az esotanc.hu összegzésében.


Míg az ősz megítélésben az intézetek egyetértenek, a téli megítélésében már több az eltérés, egyes európai és amerikai modellek is felvetik egy átlagos hőmérsékletű tél forgatókönyvét, bár a kutatóintézetek többsége inkább enyhe telet jelez előre.

 

Nem valami megnyugtató, hogy a téli időjárástól függhet, hogy megfagyunk vagy sem 2014 telén. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy  ez csak a nagyon szegényeket érintheti életveszélyesen. A politikai elit persze ezt is megúszná, fűtött medencéikben átvészelve a nehézségeket…..

Utoljára frissítve: 2014-09-29 16:54:22

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>