. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Gyilkoló pácienst kezelő pszichiáter felelősségéről
2015-02-26 04:24:26
Gyilkoló pácienst kezelő pszichiáter felelősségéről

Gyilkoló pácienst kezelő pszichiáter felelősségéről

Megint egy brutális gyilkosság, ahol az ámokfutás pszichiátriai kezeléshez köthető – és biztos, hogy nem az utolsó. A NAV-ellenőröket hétfőn késsel lekaszaboló budapesti férfi a hírek szerint pszichiátriai kezelés alatt állt. Kérdés, hogy a kezelő pszichiáter felelősségét ez alkalommal végre megvizsgálják-e.

 

Bár a hasonló ügyeket kísérő médiahisztéria rendszerint arra irányítja a közvélemény figyelmét, hogy milyen veszélyes elmebetegek járkálnak az utcán, és hogy az egyetlen megoldás újabb pszichiátriai osztályok mielőbbi megnyitása, a hasonló ügyek megelőzése érdekében érdemes lenne végre azt is megvizsgálni, hogy lehet az, hogy a pszichiáter kezelése alatt vagy után a páciens megőrül és lemészárolja embertársait. A hasonló ügyek listája ugyanis tekintélyesen hosszú.

 

A felvetés elsőre ellentmondásnak tűnhet, hiszen épp a pszichiátriai kezelés lenne hivatott helyrebillenteni a páciens elméjének megborult egyensúlyát. A tényleges gyakorlat azonban más képet fest, amely értelmet nyer, ha figyelembe vesszük a következő tényt: egyre több vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy bizonyos pszichiátriai szerek (amelyek jó része Magyarországon is használatos) fokozhatják az erőszakos viselkedés és az öngyilkossági gondolatok kockázatát.

 

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA kötelezően elrendelte, hogy bizonyos antidepresszánsok dobozán ezt a veszélyt vastag fekete keretben kell feltüntetni – mint a cigarettásdobozok oldalán. Így ezek a szerek éppenséggel fokozhatják a kezelés alatt állók erőszakos késztetéseit, kiszámíthatatlan magatartását – amit a gyógyszerezéssel éppen elkerülni szeretnének.

 

Nem mintha a pszichiáterek nem lennének tisztában ezekkel a vizsgálati eredményekkel és az ezekről megjelent hivatalos orvosi és gyógyszerészeti figyelmeztetésekkel. Ám nem könnyű változást indukálni egy olyan területen, amely oly kibogozhatatlanul összefonódott a gyógyszeriparból áramló bőséges pénzfolyammal, mint a pszichiátria.

 

A NAV-ellenőröket lemészárló férfi a szülei nyilatkozata szerint pszichiátriai kezelés alatt áll – ez pedig szinte bizonyosan tudatmódosító pszichiátriai szerek adagolását jelenti. Itt lenne az ideje megvizsgálni, hogy az alkalmazott szerek hogyan járultak hozzá a tragédiához, ennek kapcsán pedig a kezelő pszichiáter felelősségét.

 

Ez nem csupán a NAV számára lenne fontos, hanem egész társadalmunk számára.

 

 

 

Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány - MTI

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>