. Ma György napja van.
Gyászol Párizs, gyászol a világ .....
2015-11-15 05:41:51
Gyászol Párizs, gyászol a világ .....

Gyászol Párizs, gyászol a világ .....

Péntek 13 - és gyászba borult a világ. A Párizsban zajló, éjszakai merénylet, és annak halálos áldozataira emlékeznek a magyar pártok. Az áldozatok száma meghaladja a 150 főt. Megrendítő és példátlan, hogy a gyászban a pártok, és egyházak, ellenségeskedést félretéve állnak ki az áldozatokért.

 

"Egyszerre megrendítő és felháborító a tegnap éjszaka elkövetett párizsi terrortámadás. A legkevesebb, hogy a gyászban osztozunk az áldozatok hozzátartozóival, barátaival, a francia néppel. Szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kellene próbálni, hogy emberek maradjunk. 2015. november 13-ája Európa szeptember 11-éje lesz. Szinte minden meg fog változni. Csak rajtunk múlik, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változások emberibbé, jobbá teszik-e Európát, vagy mi is a gyűlölet martalékaivá válunk. A döntés is, a felelősség is a miénk.


Arra kérjük honfitársainkat, hogy a gyász és a részvét kifejezéseként a budapesti francia nagykövetség előtt (1062 Budapest, Lendvay utca 27.) gyújtsanak gyertyát, mécsest az áldozatok előtti tisztelgés jeleként, hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak előtt." - Gyurcsány Ferenc elnök, Demokratikus Koalíció.


"Az ilyen és ehhez hasonló gaztettek megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség, a döntéshozóknak pedig - politikai és vallási nézeteiktől függetlenül - sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassuk a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat. A terrorizmus elleni mind intenzívebb és hatékonyabb küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindannyiunk közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben." - MSZP.


"A Jobbik együttérez a francia nemzet fájdalmával. Sajnos bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottunk. Ugyan még keveset tudunk a merényletek konkrét hátteréről, de a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia." - Vona Gábor, a Jobbik elnöke.


"A PM szerint nincsenek szavak a párizsi támadásra. Most gyászoljuk az áldozatokat, bízunk a sérültek mielőbbi felépülésében. A PM szerint bármennyire is borzasztó, ami tegnap este Párizsban történt nem adhatjuk át magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek. Sem az Iszlám Állam, sem más terrorszervezet nem tántoríthat minket el attól, hogy higgyünk a békében, az egymásnak nyújtott segítségben." - Párbeszéd Magyarországért.


"Péntek este mindannyiunkat megtámadtak, akik hiszünk a szabadságban, a demokráciában és a humanizmus értékeiben. Elítéljük a terroristák gyáva és aljas tettét, ami nem maradhat következmények nélkül. A Liberálisok elengedhetetlennek tartják mindazok méltó megbűntetését, akiknek bármilyen módon köze volt ehhez az aljas merénylethez, ártatlan emberek halálához.


A párizsi merénylet is rámutat arra, hogy a terrorizmus elleni küzdelem a szabad világ önvédelmének legfontosabb feladata és ez a szégyenletes tett meg kell hogy sokszorozza elszántságunkat, határozottságunkat  a terrorizmus és hátországa elleni következetes fellépésre. Veled vagyunk,  Franciaország!" - Magyar Liberális Párt.


"Magyarország kormánya tagjaként, hazánk korábbi párizsi nagyköveteként, családapaként mélyen megrendültem, amikor tegnap éjjel a Párizst ért számos áldozatot követelő esztelen merényletsorozatról értesültem. Az áldozatok hozzátartozóinak részvétemet fejezem ki, a sebesülteknek pedig mielőbbi és teljes felépülést kívánok.


Magyarország együtt érez a megtámadott francia nemzettel. Részvétünk és szolidaritásunk jeleként néma főhajtással és gyertyagyújtással emlékezünk az ártatlan áldozatokra a Francia Intézetnél. Tudtára adjuk az egész világnak, hogy elítéljük az erőszak minden formáját és kiállunk közös európai értékeink mellett." - Trócsányi László s.k. Igazságügyi Minisztérium.


"Együtt érzünk azokkal, akik gyászolnak, a sérülteknek pedig gyógyulást kívánunk és imádkozunk azért, hogy a kialakult helyzetre Európában a felelős vezetők mielőbb megnyugtató megoldást találjanak." - Steinbach József elnök és Fischl Vilmos főtitkár, Magyarországi Református Egyház Zsinata.


"A gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le, melyre egyetlen vallás sem adhat igazolást! Béke, tolerancia, segítségnyújtás a szegényeknek, árváknak! Ezt parancsolja az Iszlám! A Világnak fel kell lépnie minden szélsőséges erő, rasszista, megkülönböztető gondolkodás, tevékenység ellen! Az Iszlám köntösébe bújt, de valójában nem muszlimok szélsőséges nézetei ellen is, hiszen vallásunk tanításából gúnyt űznek!


Ilyen és hasonló erőknek nincs helyük sem Európában, sem másutt! Ugyanakkor közösen kell küzdenünk a rasszizmus egyik formája, az iszlamofóbia ellen is, hiszen a világ muszlimjainak túlnyomó többsége békés és elítéli az erőszakot! Ma a Közösségünk nyílt napján a naplementi ima után közösen fohászkodni fogunk a békéért, az áldozatokért." - Magyar Iszlám Közösség.


"Az Együtt elítéli a barbár párizsi terrortámadás-sorozatot, amellyel nem csak a franciákat, nem csak Párizst, hanem egész Európát érte támadás. Részvétünkről biztosítjuk minden áldozat hozzátartozóit, és Franciaország sokszínű, szabadságszerető népét. Bízunk abban, hogy a gyors nyomozás meg tudja állapítani a tettesek kilétét, motivációját, és erre majd a nemzetközi közösség megfelelő választ lesz képes adni. Magyarország kötelessége, hogy ebben támogassa Franciaország erőfeszítéseit, a demagóg és kapkodó válaszokat azonban elutasítjuk.


A péntek este történtek ismét fájdalmas határozottsággal hívják fel a figyelmet az arctalan terror elleni közös, nemzetközi erőfeszítések fontosságára. A gyűlölet ellen küzdeni, és néha harcolni kell. A szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája." - Együtt - a Korszakváltók Pártja.


"A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a Párizsban péntek éjszaka elkövetett terrortámadásokat. A támadássorozat olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz. Az iszlám elítéli az erőszakot, az ártatlanok megfélemlítését, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető.


Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: "A muszlim az, akinek a beszédétől (nyelvétől) és a tetteitől (kezétől) biztonságban vannak az emberek. És az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat és vagyonukat." (an-Naszái) A Magyarországi Muszlimok Egyháza részvétét fejezi az áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország kormányának és lakosságának." - Magyarországi Muszlimok Egyháza.


" A Magyar Munkáspárt részvétét fejezi ki a francia népnek, a francia dolgozóknak a párizsi terrortámadás miatt. Ez az esemény is rámutat arra, hogy az európai tőkés rendszer válságban van, a rossz politikának ez a következménye. A válságot Európa népeinek, dolgozóinak kell megoldaniuk." - Magyar Munkáspárt Elnöksége.


" Sürgetjük az összeurópai biztonsági és határvédelmi mechanizmus hatékonyságának radikális javítását, és általában az európai intézményrendszer működésének újragondolását az európai civilizáció és kulturális értékek megfelelő minőségű védelme érdekében. Az EU és a tagországok egyeztetési eljárásai alapvetően leszerepeltek az utóbbi fél évben, és ki kell mondanunk, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy a tegnapi tragikus események bekövetkezhettek. Felelős politikusokat akarunk Európa élén, elvárjuk az európaiság értékrendszerének világos meghatározását, tudatosítását és érvényesítését az Unióban!" - Polgári Konzervatív Párt.


"Szervezetünk a terror minden formáját elutasítja, elítéli ezt a példátlanul erőszakos támadást, amely ártatlan emberek életét oltotta ki. Mi is csatlakozunk a gyertyagyújtáshoz, a Szent István Bazilikánál a merénylet áldozataira emlékezünk." - Fidelitas.


" E gyáva és borzalmas cselekedetek szívünkbe markolóan sokkolnak minket, azonban nem gyengíthetik az Európai Unió polgárai közti bizalmat és szolidaritást. Nem hagyhatjuk, hogy a fanatikusok vagy a terroristák által ránk kényszeríteni szándékozott félelem határozza meg mindennapjainkat. Mi, ifjú szocialisták továbbra is a végsőkig harcolni fogunk a szélsőség és az extremizmus valamennyi formája ellen, mind Magyarországon, mind Európában és világszerte egyaránt!" - Torzsa Sándor a Societas elnöke, dr. Gúr Roland a Societas nemzetközi titkára, az Európai Ifjú Szocialisták (YES) extremizmus elleni küzdelem munkacsoportjának vezetője.


OS

Fotó: 24.hu


További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>