. Ma Emma napja van.
Folyamatos félretájékoztatás az új parkolási rendszerről
2014-06-26 09:00:58
Folyamatos  félretájékoztatás az új parkolási rendszerről

Folyamatos félretájékoztatás az új parkolási rendszerről

A Nemzeti Mobilfizetési (NB) Zrt.  állami cég, amelyet a közszolgáltatások mobil fizetésének lebonyolítására hoztak létre és eredetileg már januárban  meg kellett volna kezdenie a szolgáltatást. Az ezzel kapcsolatos hírek úgy állítják be az új rendszer bevezetését, mintha  bárki, aki mobillal szeretne parkolni vagy autópálya-használati díjat fizetni, az kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer egyetlen felhasználói kapuját   használhatná. 

 

A mai Népszava is ezt erősíti meg: Változik a mobilparkolás, új számokat kell megjegyezni címmel, holott ez nem felel meg a valóságnak.

 

Valójában a jelenlegi mobilfizetéssel foglalkozó rendszerek nem szűnnek meg  így az NB Zrt. csak egy lehetőség a mobilparkolóknak.  A magánszemélyek és a cégek is, változatlanul megmaradhatnak jelenlegi szolgáltatójuknál, és semmit nem kell tenniük ezért.  Az állami vállalatok és az önkormányzatok számára viszont kötelező az átállás, ami például a XIII. kerületben  ez 80 millió forint mínuszt jelent, vagyis országosan  az önkormányzati tulajdonú parkolási közszolgáltató társaságok sokmilliárdos sarcot kapnak a kormánytól.

 

Az  Origó tegnapi cikke szintén félretájékoztat, mert azt írják, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren kívül senki más nem szolgáltathat mobilparkolást:

 

"Azok a jelenleg is működő szolgáltatók, akik nem csatlakoztak a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez - köztük az egyik legnagyobb piaci szereplő, az Első Magyar Mobilfizetés Elszámoló (EME) Zrt. –, júliustól már nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást. Ez elsősorban azoknak az autósoknak okozhat gondot, akik hétfőn, tehát június 30-án indítanak el egy kedd reggeltől érvényes parkolást az EME rendszerén keresztül, mert így elvileg kedden nem lesz érvényes parkolójegyük."


Előbbi hír teljesen ellentétes, nem csak az EME Zrt, de még a Nemzeti Mobilfizetési  Zrt. tájékoztatójával is.

 

Az EME Zrt. korábbi közleménye  egyértelműen fogalmaz:

 

"Az EME Zrt. változatlanul, továbbra is a tőle megszokott magas színvonalon nyújtja szolgáltatásait valamennyi partnere és ügyfele számára.”


A Nemzeti Mobilfizetési  Zrt. pedig – bár tájékoztatója 300x-os nagyításban is olvashatatlan, ám a tekintetben egyértelmű, hogy  a VISZONTELADÓK SZOLGÁLTATÁSAI SZABADON VÁLASZTHATÓK. (fotó)

 

 „A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) 2014. július 1-től a törvényi szabályozás a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló 2011-es törvény  és   végrehajtási rendelete szerint valósítják meg a parkolási közszolgáltatás, és az autópálya-használat országosan egységes rendszeren keresztül történő mobilfizetéses értékesítését.

 

Csakhogy az állami rendszer nem lesz olcsóbb, és a második EME Zrt. Közlemény szerint, az állam többek között a piacot is tisztességtelenül befolyásoló tevékenysége EU jogszabályokba ütközik:

 

„Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közötti Közszolgáltatási Szerződés sem felel meg a közösségi jogi előírásoknak, mivel az ellentételezés kiszámítása, illetve az ellenőrzése körében - megsértve ezzel pl. az átláthatóság követelményét - sem a vonatkozó jogszabályi környezet, sem maga a Közszolgáltatási Szerződés nem tartalmaz valós számítási módot, képletet, egyéb információt a díjszámítás kapcsán.”

Utoljára frissítve: 2014-06-27 06:06:05

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>