. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Fizethet-e osztalékot az OTP?
2016-05-06 06:50:20
Fizethet-e osztalékot az OTP?

Fizethet-e osztalékot az OTP?

A Pénzügyi Ismertterjesztő- és Érdekképviseleti Egyesület (PITEE) megtámadta az OTP közgyűlésének azt a határozatát, amelyik az osztalék kifizetéséről rendelkezik. Az Egyesület, mint részvényes, azt kéri kereset levelében, hogy a Fővárosi Törvényszék helyezze hatályon kívül a 2015. évi éves jelentés elfogadásáról és az osztalék kifizetéséről szóló döntéseket, mert a közgyűlés azokat a törvényi követelmények megsértésével hozta.


Lázár Dénes az Egyesület elnöke elmondta, hogy az európai jog világosan meghatározza azokat a feltételeket, amelyeket közgyűlési határozatok meghozatala során be kell tartani. Ezen követelmények között szerepel az is, hogy az igazgatóságnak meg kell válaszolnia a részvényesek kérdéseit. Az OTP igazgatósága ennek a kötelezettségének nem tett eleget.


A PITEE egyesület az iránt érdeklődött az OTP idei közgyűlésen, hogy milyen hatása lesz annak a bank pénzügyi helyzetére, ha a Strasbourgi emberi jogi bíróság kimondja, hogy a devizahiteles törvények sértik az adósok emberi jogait. Eddig már több mint 60 adós fordult a devizahiteles törvények miatt a strasbourgi bírósághoz.


Az adósok azt sérelmezik, hogy a devizahiteles törvények az adósokra terhelik az árfolyamkockázat okozta költségeket. Ezzel szemben, ha a parlament nem hozott volna "adósmentő“ törvényeket, akkor a bankoknak kellene viselniük ezeket a költségeket.


Lázár szerint a törvények teljesen ellentétesek az európai jogállami hagyományokkal. Az Európai Unió alapértékei védik a devizahiteleseket a kormány és a bankszövetség jogsértéseivel szemben. Éppen emiatt folytat a Európai Bizottság is jelenleg titkos tárgyalásokat a magyar kormánnyal a devizahiteles törvények jogszerűségéről.


Lázár szerint az OTP igazgatóságának ki kell állnia a részvényesek elé, és el kell mondaniuk, mi a tervük arra az esetre, ha a strasbourgi bíróság az adósoknak ad majd igazat. Az osztalék kifizetése a bank pénzügyi helyzetét rontja. Erre a pénzre lehet, hogy az adósok kártalanítása érdekében szükség lesz.


PITEE - OS

Fotó: Index

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>