. Ma József napja van.
Fényszobrok a Klub-Galériában
2017-02-10 05:20:16
Fényszobrok a Klub-Galériában

Fényszobrok a Klub-Galériában

Interaktív vizuális élményekre számíthat az érdeklődő az Újlipótvárosi Klub-Galéria friss kiállításán. Zielinski Tibor legfrissebb, 2016-ban készült munkáiból nyílt tárlat. Kiállítótársként meginvitálta maga mellé Jiři Kočica szlovén szobrászművészt, s a közös tárlat különlegessége az is, hogy szinte vele egy időben Ljubljanában is együtt mutatkozik be a két művész.


Zielinski Tibor a korábbi években főként üvegből készítette munkáit. A friss alkotásokban új anyagként a beton jelenik meg. „A felület mögött” címet viselő anyagban 8 mű, köztük egy sorozat mutatkozik be.


– Nagy szerepet kapnak ezúttal a félig tükröződő üvegfelületek, melyek alapvetően 3 részre osztják a teret – mondta el a kiállítás kapcsán Zielinski Tibor. – A szemlélő első benyomása lehet, hogy saját magát látja benne, a teret, amiben van. Azonban a félig tükröződő felület mögé be is lehet látni, így a szobor belső, negatív terét is érzékelhetjük. A műveken néha át lehet látni, máskor csak az átjövő fényt érzékeljük.


Zielinski Tibornak legutóbb 2005-ben volt a Klub-Galériában kiállítása. Művészi munkája mellett két éve tanít is, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusaként vizuális kultúrát oktat. Magántanítványai pedig 2007-ben mutatkoztak be tárlaton a Klub-Galériában. Tavaly a XIII. kerületi önkormányzattól alkotói támogatásban részesült, az így létrejött művek is láthatóak most.


A szobrászművész 1995 óta készít „fényszobrokat”, melyek ezáltal sötétített kiállítóterekben voltak élvezhetőek. Ezúttal viszont zseblámpával fedezhetőek fel a művek, és nem az elsötétítés miatt, hanem azért, hogy mindenki egyéni módon pillanthassa meg az alkotásokat.


– Most nem építettem fix fényforrást a szobrokba. A zseblámpa segítségével mindenki egyéni megvilágítással fedezheti fel a műveket, magának világítja meg a szobrokat, ezáltal felfedezheti azokat a belső részeket is, amik nem annyira nyilvánvalóak. A koncepció része, hogy a szobroknak legyenek rejtett tartalmai, a titokzatosság kulcsfogalom a műveknél. Célom volt, hogy a művek ne adják könnyen magukat, a látvány maradjon kicsit rejtve, ezáltal lehetőséget adva a látogatónak, hogy különböző szögekből belepillantson, alaposabban fürkéssze a műveket. – fűzte hozzá Zielinski Tibor.


A zseblámpa használata persze nem kötelező. S miközben a földszinti térben található művek megismerését zseblámpa segíti, az alsó terekben Jiři Kočica művei érintésre válnak láthatóvá.


– Jiři Kočicával több mint 10 éve vagyunk barátok, de ez az első közös kiállításunk. A szemléletünk között felfedezhető egyfajta párhuzamosság. Az ő dobozokban található képei dörzsölésre, az emberi kéz által kibocsátott hő hatására válnak láthatóvá – fűzte hozzá Zielinski Tibor.


A kiállítás a Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzatának jóvoltából február 10-éig ingyenesen látogatható.


Bárd Noémi Polli


További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A hatmilliárdból forgatott Petőfi-film producerének elege van abból, hogy „a filmszakma állandóan görbe tükröt...
Bővebben >>