. Ma Piroska napja van.
Ez az ország az otthonunk, itt kell élnünk ...
2016-11-29 04:00:02
Ez az ország az otthonunk, itt kell élnünk ...

Ez az ország az otthonunk, itt kell élnünk ...

A nyugdíjasok tervezett 0,9 % mértékű 2017.évi (januári) emelésén a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők közül nagyon sokan felháborodtak.

 

Például: mit jelent ez az emelés egy megváltozott munkaképességű személy számára, vagy azoknak a nyugdíjasoknak a számára, akiknek a nyugdíjszerű juttatása nem éri el a létminimum szintjét sem? Erről kérdeztük Demeter Éva érdekvédőt, társadalombiztosítási szakembert, aki az alábbiakat nyilatkozta:

 

„Nekünk Magyarország az otthonunk. Itt születtünk, itt tanultunk, itt dolgoztunk, itt öregedtünk meg, nekünk itt kell élnünk:

 

 

Betegen, idősen, nekünk már nincs hová mennünk. Jó lenne, ha addig korrigálnának a jövő évi nyugdíjemelés mértékén, amíg azt békésen megteheti a kormány.  Nagy az elégedetlenség a nyugdíjasok táborában. Még azt is fontolgatják, hogy a megalázóan alacsony 0,9%-os mértékű jövő nyugdíjemelés miatt utcára akarnak vonulni, de az 1,6%-os emelést is kevésnek tartják.

 

Azt mondják, addig korrigáljanak, míg azt békésen megtehetik. Ha a dühös nyugdíjasok utcára mennek, már késő lesz, ilyen hangokat hallunk az érintettektől, akik a demonstrációktól sem riadnának vissza.

 

Sem a 0,9%-os mértékű nyugdíjemelés, sem a legutóbbi miniszterelnöki nyilatkozatban elhangzó 1,6% mértékű nyugdíjemelés nem elégséges a nyugdíjasok számára. Ezekkel az emelésekkel ugyanis még a legutóbbi becslések szerinti több, mint kettő százalék feletti 2017. évi infláció mértékét sem érné el a nyugdíjemelés.   

 

A nagy ellátórendszerek problémái kihatnak a nyugdíjasokra. Az alaptörvény sem biztosítja számukra a megfelelő egészségügyi ellátást és a szociális biztonságot. A nyugdíjasok és az aktív életkorú 60 év felettiek körében ötször nagyobbak az egészségügyi kiadások, mint a 60 év alattiak számára. Mivel az állami gyógyszertámogatások csökkenése is a lakosság terheit növeli, így a nyugdíjasok fogyasztói kosarának inflációja lényegesen magasabb, mint az aktív dolgozóké.

 

A döbbenetes hazai nyugdíjkörképet tekintve egyre inkább öngondoskodóvá kellene válnunk, de miből? Öngondoskodásra biztatnak minket? Ez az alacsony keresetűek számára, csak vágyálom marad.

 

Kár, hogy hazánkban az öngondoskodásnak hiányoznak a feltételei. Emellett még, az erre ösztönző bizalom is hiányzik, mivel a kb. 3 millió fiatal magány nyugdíjpénztári megtakarítása is már eltűnt az előző évek költségvetésében.

 

Szegények lettünk, szegények leszünk, ha nyugdíjasok leszünk, erről szólnak a sajtó-média hírei. Ebbe nem nyugodhatunk bele. Az lenne igazságos, ha visszaállítanák a svájci indexálás szerinti nyugdíjemelést. A kormány ígérgetései megalázóak a nyugdíjasokra nézve azért is, mert annál sokkal többet érdemelnek, minthogy a jövő évi 1-2%-os nyugdíjemelésükről ennyit gondolkozzanak - nyilatkozta Demeter Éva.

További híreink
Munkaerő-közvetítés a piacképes vállalatért
A nyudíjkorhatár kitolódásával napjainkban összesen négy generáció van aktívan jelen a munkaerőpiacon. Ez a helyzet rendkívüli kihívások elé állítja a munkáltatókat, hisz...
2021-11-23 08:49:42, Hírek, Vélemény Bővebben
Karácsonyi társkereső
Egy kapcsolat alapja az őszinteség és a bizalom, és amin ezek alapulnak: a tisztelet. Szerelmesnek lenni a világon a legegyszerűbb dolog, de működő párkapcsolatot csak kö...
2016-12-23 03:57:22, Hírek, Vélemény Bővebben
A szemünk előtt lopják szét az országot ...
Egykor azt reméltem, az internet – napjainkban ünnepeltük születésének 25 éves évfordulóját – elhozza a szellem napvilágát. A szabadon elérhető és ellenőrzött információk...
2016-11-01 05:51:29, Hírek, Vélemény Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Többségi tulajdont szerzett Tiborcz István a Gránit Bankban és egyből munkavállalói résztulajdonosi programot ...
Bővebben >>