. Ma Emma napja van.
Évek óta veszélyes anyagokat tárolnak Kiskunhalas határában
2016-08-28 03:39:59
Évek óta veszélyes anyagokat tárolnak Kiskunhalas határában

Évek óta veszélyes anyagokat tárolnak Kiskunhalas határában

Az LMP a Kiskunhalas határában évek óta illegálisan tárolt nagy mennyiségű veszélyes hulladék azonnali elszállítását és ártalmatlanítását várja a kormánytól. Az ügy újra rámutat a kormány és a szakhatóság rendszerszintű problémájára.


Van itt minden, ami a mai Fidesz érát jellemzi: sikkasztás, csődbűntett, strómanok, elhúzódó hatósági eljárások, felfüggesztett  börtönbüntetés, valamint 500.000 forintig kiszabható pénzbüntetés, ami eltörpül az elhagyott hulladék elszállításának mintegy 150 milliós költsége mellett.


Az LMP a "szennyező fizet" elve alapján a kötelező környezeti kárfelelősség  jogi szabályozásának rendezését, a hatóságok ellenőrzési tevékenységének javítását és a közérdeket szolgáló szankciók végrehajtását követeli. Ha a kormány képtelen ezen alapvető feladatai teljesítésére, a Lehet Más a Politika párt önálló törvényi szintű javaslatot tesz.


Bár a Csongrád Megyei Kormányhivatal nyilatkozata szerint jogszerű és körültekintő eljárás történt a veszélyes hulladéklerakó esetében, most mégis csak a civileknek köszönhető, hogy nyilvánosságot kapott az emberi egészséget, ivóvizet hosszú ideje veszélyeztető, ezer tonnányi hulladékot tartalmazó terület. Az eset arra mutat rá, hogy a kormány által legyengített hatóságok tehetetlenek a lakosságot veszélyeztető környezetszennyezőkkel szemben. A gazdasági bűnözés és a korrupció egyre többször gátlástalan környezeti károkozással is jár.


A budapesti Illatos út nem az utolsó kirívó esete volt annak, hogy felelőtlen cégek a mérgeket hátrahagyva a lakosság egészségét, talajaik és ivóvizük biztonságát hosszú távon veszélyeztethetik, miközben a közérdek védelmére felállított hatóságok tehetetlenül figyelik az eseményeket. Kiskunhalas mellett savak, festékek, oldószerek, olajok, egészségügyi veszélyes hulladékok, laboratóriumi vegyszerek maradékait hagyták hátra már ötödik éve, teljesen szabálytalanul.


Előre látható volt, hogy a környezetvédelmi intézményrendszer meggyengítését célzó kormány-offenzíva megteszi a hatását. A hatóság bedarálása a politika által vezényelt kormányhivatalokba, a civilek megfélemlítése és a források kivonása oda vezetett, hogy a saját Alaptörvényük által is jogosnak ítélt egészséges környezethez való jogunkat nap mint nap a kormány sérti meg a legjobban.


Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke és Ikotity István, az LMP Bács-Kiskun megyei illetőségű országgyűlési képviselője követeli az ügy felelőseinek érdemi felelősségre vonását. Egyúttal felhívja a kormányt a kötelező környezeti kárfelelősség jogi szabályozásának rendezésére, a hatóságok ellenőrzési tevékenységének javítására, a közérdeket szolgáló szankciók végrehajtására. 


Folyamatosan számon kérik a kiskunhalasi lakosság egészségét veszélyeztető kockázatok felszámolását. Ha szükséges, saját maguk nyújtják be a szükséges jogi szabályozási javaslatot az Országgyűléshez.


Sallai R. Benedek,
 Ikotity István,
 az LMP országgyűlési képviselői

OS

Fotó: 444.hu

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>