. Ma Auguszta napja van.
Európában aggódnak a magyar uniós pénzekért
2015-01-22 08:58:46
Európában aggódnak a magyar uniós pénzekért

Európában aggódnak a magyar uniós pénzekért

Az Európai Csalás Elleni Hivatal is aggódik a magyar uniós pénzekért.

 

"A felvázolt helyzet kételyeket támaszthat azzal kapcsolatban, hogy az uniós források elosztása teljes mértékben a vonatkozó hatályos európai szabályokkal összhangban, illetve az áttekinthetőség alapelvének maradéktalan tiszteletben tartásával történik-e" - többek között ezt válaszolta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az MSZP európai képviselője, Ujhelyi István megkeresésére.

 

A szocialista politikus még tavaly évvégén, az önkormányzati kampány idején elhangzott fideszes nyilatkozatok miatt kért állásfoglalást az európai szervezettől, kifogásolva, hogy a magyar kormánypárt több vezetője is nyíltan kijelentette: csak azok az önkormányzatok részesülhetnek majd uniós forrásokból, ahol fideszes vezetőt választanak.

 

Ujhelyi hangsúlyozta, amikor a "fideszes zsarolás elleni" preventív céllal az OLAF-hoz fordult állásfoglalásért, már sejtette, hogy olyan választ fog kapni, ami egyértelművé teszi: a magyar kormányzat nem oszthatja pártpolitikai alapon a magyar településeknek az uniós forrásokat.

 

A szocialista politikus Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján felszólította a magyar kormányt, hogy a hatályos fejlesztési ciklusban csakis szakmai alapon és a programok felkészültsége alapján osszák szét az uniós keretet. "Nem fordulhat elő az, hogy megyei jogú városok közül például olyan település több támogatást kapjon, amelynek fideszes vezetője van, mint például Szeged, amely szocialista polgármestert választott" - fogalmazott Ujhelyi.

 

Az MSZP európai képviselője bejelentette azt is, hogy folytatja a tavaly megkezdett konzultációsorozatot, amelynek részeként baloldali polgármestereket hívott meg az Európai Unió központjába annak érdekében, hogy a településvezetők minél hatékonyabb és közvetlenebb kapcsolatot alakíthassanak ki az európai döntéshozókkal.

 

Ujhelyi István szerint az OLAF kijelentése a veszprémi választók felé is üzenet arról: bátran szavazhatnak az ellenzéki jelöltre, mert emiatt nem érheti retorzió a várost.

 

 

MTI

Fotó: marabu

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>