. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Európa felkarolta Ukrajnát
2015-02-26 03:17:28
Európa felkarolta Ukrajnát

Európa felkarolta Ukrajnát

2015. február 24-25-én Brüsszelben került sor az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság (PTB) első ülésére. A PTB az EP és az ukrán parlament (Verkhovna Rada) eddigi közös parlamenti bizottságát váltja fel, s változatlan összetételben, de immár az EU Ukrajnával kötött társulási megállapodása alapján működve segíti Ukrajna európai integrációs törekvéseit. (A társulási megállapodást az EP és az ukrán törvényhozás már ratifikálta, 2014. november 1-je óta részlegesen alkalmazzák, de néhány tagállam parlamenti ratifikálása még hiányzik, s ezek pótlását a PTB ez alkalommal is sürgette).

 

A tanácskozás munkájában és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok létrehozásában Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviseletében, a PTB első alelnökeként vett részt.

 

Az EP-ukrán PTB első ülése közös nyilatkozatot és ajánlásokat fogalmazott meg Ukrajna politikai és biztonsági helyzetéről és a társulási megállapodás, ezen belül az ukrajnai reformfolyamat végrehajtásával kapcsolatos feladatokról. A bizottság kétnapos intenzív, szoros együttműködést és szolidaritást tükröző, időnként emocionális vitáját összegző PTB nyilatkozat az európai intézmények részéről eddig talán a legkeményebb, egyértelmű állásfoglalást tartalmaz az agresszív és terjeszkedő orosz politika elítélése, a Krími félsziget illegális annektálásnak elutasítása, illetve Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása melletti határozott kiállás tekintetében.

 

A tanácskozás imponáló módon mutatta meg, hogy az európai demokratikus erők mindegyike, így az EP is pártcsaládokon átívelő egységben, kompromisszumok nélkül száll szembe Putyin agresszív politikájával. Ez alól csak a legszélsőségesebb, nyilvánvalóan Moszkva által pénzelt erők, pártok jelentenek kivételt. A legutóbbi minszki megegyezés érdemeit nem vitatva arra is többen rámutattak, hogy valójában nem jött létre tűzszünet Kelet-Ukrajnában, s ennek egyedüli oka Putyin hitszegő, cinikus magatartása.

 

A tanácskozás talán legmarkánsabb üzeneteként a felszólalók mind ukrán, mind EP részről nagy nyomatékkal vetették fel a szankciók további alkalmazása, szükség esetén kiterjesztése, ill. általában az orosz hatalmi törekvésekkel szembeni következetes fellépés érdekében az európai egység megőrzésének fontosságát.

 

Sajnálatos, hogy ennek kapcsán megkerülhetetlen problémaként, egyesek szerint legmagasabb szinten, közös európai nyomás révén sürgősen elhárítandó veszélyként merült fel Orbán Viktor különutas, az orosz célokat kiszolgáló politikája. Azzal, hogy a magyar kormányfő Budapesten alkalmat biztosított Putyin cinikus, a hazájukat védő ukrán katonákat megalázó, az erőszakot mentegető nyilatkozatára, a felszólalások tükrében egyértelműen az EU egységét leginkább veszélyeztető tagállammá tette Magyarországot.

 

Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő felszólalásában biztosította az ukrán képviselőket arról, hogy az EP következetes és aktív támogatására számíthatnak az ország szuverenitásának védelmében, a gazdaság támogatásában, a humanitariánus válság kezelésében. A demokratikus magyar erők nevében köszönetet mondott a különböző politikai oldalakról a PTB keretében is megnyilvánult támogatásért, azért, hogy ezen a fórumon is elítélték azt, hogy Orbán "Európa szégyeneként" az európai, az ukrán és magyar érdekeket egyaránt veszélyeztető kalandor külpolitikát folytat.

 

Szintén megköszönte, hogy az ukrán képviselők a front-helyzet ismertetése kapcsán méltatták, hogy a hazájukat és az európai értékeket védő hivatásos és önkéntes erők soraiban minden ukrajnai kisebbség képviselője megtalálható. Ennek kapcsán - külön figyelemmel a magyar kisebbség helyzetére - felhívta az ukrán politikusok figyelmét, hogy a későbbiekben az ország európai normák szerinti újjáépítésének is elengedhetetlen része kell, hogy legyen a valamennyi kisebbséggel szembeni fokozott érzékenység szolidaritás és az egyenlő jogok érvényesítése.

 

Szanyi Tibor az Európai Parlamenten belül "az Európai Ukrajna Barátai" néven megalakult informális munkacsoport tagjaként részt vett a PTB margóján tartott külön megbeszélésen is, ahol az ukrán parlament tagjaival az ország gazdasági fejlesztését, a reformfolyamat, ezen belül mindenekelőtt a korrupció elleni harc kérdéseit, valamint az orosz nemzetközi propaganda ellensúlyozását, illetve az ukrán és az európai parlamenti képviselők mindezzel kapcsolatos együttműködésének lehetőségeit, feladatait vitatták meg.

 

 

 

MTI

Fotó: Index

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>