. Ma Auguszta napja van.
Eltűnhet a Szabadság-szobor és a Citadella?
2016-07-25 03:26:57
Eltűnhet a Szabadság-szobor és a Citadella?

Eltűnhet a Szabadság-szobor és a Citadella?

Az Együtt budapesti elnöke sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy cáfolja a sajtóban megjelent híreket, melyek szerint az ötletpályázat csak arra szolgál, hogy Makovecz Imre panteon-tervét valósítsák meg a Gellért-hegyen, a Szabadság-szobrot és a Citadellát pedig elbontsák. Pataki Márton szerint új közlekedési kapcsolatokra, új funkcióra az épületben, a zöldterületek felújítására szükség lenne, de a világörökségi látkép nem változhat.


Pataki Márton elmondta, hogy a sajtóban több cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnökség által a Gellért-hegyre kiírt ötletpályázat valójában a Szabadság-szobor és a Citadella eltüntetéséről, és a Makovecz Imre által tervezett panteon megvalósításáról szól. Az Együtt arra szólítja fel a kormányt, hogy nagyon határozottan cáfolja, hogy bármilyen döntéshozói körben ezek a gondolatok felmerültek volna.


Normális országban a nyilvánvaló hülyeséget nem kell cáfolni. A Fidesz-kormánynak azonban komoly múltja van az építészeti ámokfutásokban, nem ritkák a Disneyland-szerű megoldások. Ilyen volt a milánói világkiállítás sámándobja, ilyenek a budavári palotában folyó ál-műemlék építkezések vagy éppen a városligeti monstrumok, amelyek között van több jó épület, csak tévedés ezeket egy parkba építeni.


Maga az ötletpályázat is okot ad a gyanakvásra, mert miközben a közlekedési kapcsolatokat, ide értve a Rác-sikló tervét, az erődítmény belső tereinek hasznosítását, a zöldterületeket bármikor újra lehet gondolni, a pályázat kifejezetten valami jelképeset, szimbolikusat vár el.


Az Együtt budapesti elnöke szerint erre nincs szükség:a Gellért-hegy világörökségi látkép része, amelyet magyarok millió így kedvelnek, ahogyan van. A Szabadság-szobor egy jó művész jó szobra, ami méltán Budapest egyik jelképe. Talán nem véletlen, vetette fel, hogy az Együtt által sokat támadott olimpiarendezési pályázat logójában is benne van.


El a kezekkel a Szabadság-szobortól, el a kezekkel a Gellért-hegytől! - szólította fel a kormányt Pataki Márton.


Végezetül elmondta, hogy érdemes elgondolkodni azon, hogy a folyamatos betonozási, önemlékmű állítási lendület mindig a leromlott közterületi állapotokra hivatkozással kezdődik. És valóban, Budapest utcái szemetesek, zöldterületei gazosak, elhanyagoltak. De mivel a Főkert és az FKF évről évre kevesebb pénzből működnek, ez nem olyan meglepő.


Pataki Márton felvetette, hogy el kellene kezdeni érdemben foglalkozni a karbantartással, a fenntartással, és akkor egy-egy új építkezés árának a töredékéből az egész várost sokkal jobb állapotban lehetne tartani. Igaz, abból a Fidesz nehezebben tudna lopni. - zárta a sajtótájékoztatót az Együtt budapesti elnöke.


OS

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>