. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Eltörlik a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát
2015-04-18 11:50:22
Eltörlik a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát

Eltörlik a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát

Hétfőn levelet kapott a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója. Megtudta, a kormány úgy döntött, bezárja iskolájukat, tanulóikat hat különböző iskolába szórja szét, az érintettek pedig utólag véleményezhetik a döntést.

 

Az eredeti levélből ki sem derült, miért került sor a döntésre, valamint az 1100 tanulót és családjaikat, számos pedagógust érintő döntésre. Azóta kiderült, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építésének áldozata lesz az iskola.

 

A dátumokra érdemes figyelni. Március 18-án döntött a kormány, április 13-án értesítette az iskolát, és április 30-ig adott időt – az egyébként a kormányt nem érdeklő – véleményezésre. Azaz a kormány közel egy hónap alatt jutott el egy levél feladásáig, de alig két hetet adott az iskolának véleménye kifejtésére. Az 1100 családnak, az újonnan felvételizőknek pedig csak néhány hónapot, hogy teljesen újragondolják biztosnak hitt iskolaválasztásukat.

 

A kormány érzékenységét jól jellemzi, hogy a Raoul Wallenbergről elnevezett intézményt a holokauszt magyarországi áldozatainak 2000-ben elfogadott emléknapjának hetén sikerült értesíteni, ezzel az elfogadhatatlan döntésnek még rosszabb szimbolikát teremtve.

 

A Raoul Wallenberg iskola szétverése értelmetlen. Semmilyen indok nincs a döntésre és még a szétverésére hozott döntés is szakszerűtlen. Elég arra gondolni, hogy az intézmény egészségügyi képzésének egy részét a Zuglói Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolába vinnék át.

 

Ezért támogatjuk a pedagógusok és a szakszervezet harcát az értelmetlen döntés ellen. Támogatjuk az iskola egyben maradását és elvárjuk a kormánytól a döntés visszavonását.

 

 

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, a Kulturális bizottság tagja

Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke

 

A PM is csatlakozott az előttük szólókhoz, egy MTI-hez eljuttatott közleményben: „Párbeszéd Magyarországért (PM) álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány be akarja zárni a hazai egészségügyi szakképzés egyik legjelentősebb intézményét, a Raoul Wallenberg Szakképző Iskolát és Gimnáziumot. A bezárás oka az, hogy a nagyétkű Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiszemelte magának az iskola épületét.


A PM felszólítja az Orbán-kormányt, hogy álljon el az intézmény felszámolásától.


Embertelen és átgondolatlan lépés, hogy nem sokkal az érettségi előtt, mindenféle előzetes értesítés nélkül, az Orbán-kormány a saját maga által kreált törvényeit is megsértve beszántaná az iskolát, diákjait több intézménybe irányítva át. Az Orbán-kormány ezzel a főváros legnagyobb TISZK-központját és legnagyobb iskoláját szünteti meg.


Ez a helyzet is bizonyítja, hogy Orbánék csak az oktatási rendszer szétverésében jeleskednek. Nem hagyhatjuk, hogy az Orbán-kormány elvegye a gyermekeinktől a előre jutás és a boldogulás lehetőségét. Ezért is indítottuk el az "El a kezekkel a középiskoláktól" mozgalmunkat az iskolák megmentéséért.”


 

Fotó: Atv

Utoljára frissítve: 2015-04-18 12:08:30

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>