. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ellenzéki pártok az előválasztásról
2016-11-13 05:20:17
Ellenzéki pártok az előválasztásról

Ellenzéki pártok az előválasztásról

A Párbeszéd közismerten elkötelezett az előválasztások iránt. Ezért kezdeményeztünk tárgyalásokat október 23-át követően a demokratikus ellenzéki pártokkal, hiszen meggyőződésünk, hogy enélkül nem lehetséges a rezsimváltás. Több fordulónyi tárgyalás után most úgy véljük, csak akkor van értelme a folytatásnak, ha minden fél a választók számára is egyértelműen és nyilvánosan elköteleződik az előválasztás mellett.


A Párbeszéd azért áll az előválasztás mellett, mert a lehető legfontosabbnak tartjuk, hogy egy demokratikus eljárás keretein belül, maguk az állampolgárok dönthessenek a 2018-as választásokon induló ellenzéki jelöltek kiválasztásáról.


Úgy véltük, konszenzus van abban, hogy a 2014 előtti együttműködés hibáiból tanulva nem szabad zárt ajtók mögötti, az emberek feje fölötti alkuk alapján, a választók akaratát megkerülve nekivágni a következő választásnak. Ehelyett egy demokratikus és nyílt folyamat során, az előválasztás intézményét használva kell alternatívát kínálnunk az országnak.


Sor került több, előrelépést ígérő tárgyalási fordulóra, és számos pontban sikerült megismerni egymás álláspontját. Azonban eljutottunk egy pontig: úgy ítéljük meg, eljött az ideje annak, hogy a felek mindenki számára egyértelműen és nyilvánosan elköteleződjenek egy nyílt, demokratikus előválasztási folyamat mellett annak érdekében, hogy közösen tovább tudjunk haladni a megkezdett úton.


Amennyiben a tárgyaló felek egyértelműen, a nyilvánosság előtt jelzik elköteleződésüket, lehetségesnek tartjuk, hogy sor kerüljön egy alapelveket és feltételeket rögzítő közös nyilatkozat megalkotására és elfogadására.


Ha ez megvalósul, akkor valóban létrejöhet egy olyan demokratikus előválasztás, amely megnyitja a kapuit mindazon demokratikus ellenzéki pártok, civilek, társadalmi mozgalmak előtt, amelyek a rezsimváltáson keresztül tenni akarnak azért, hogy felépülhessen egy új, élhető, demokratikus és szolidáris Magyarország. Hiszünk abban, hogy a 2018-as győzelemhez nem a 2014-es kudarcmásolása vezethet el. - jelentették ki  Karácsony Gergely és Szabó Tímea Párbeszéd társelnökei.


2010 óta Magyarországot olyan emberek vezetik, akik nem az ország, hanem kizárólag saját érdekeiket képviselik. Az elmúlt napok fejleményei nemcsak azt teszik egyértelművé, hogy a Fidesz és a nemzetközi szervezett bűnözés kéz a kézben jár Magyarországon, hanem azt is, hogy a Fidesz semmilyen morális gátat nem ismer hatalma megtartása érdekében.


Ezt a kormányt megosztott ellenzék nem tudja leváltani, és nem tud lehetőséget teremteni a felemelkedésre azoknak a millióknak, akik ma napról napra kénytelenek élni.


Az MSZP és Molnár Gyula pártelnök az elmúlt hónapokban többször kifejtette, hogy csak akkor van érdemi esély a kormányváltásra 2018-ban, ha a demokratikus ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg, és a kormánypárti, illetve jobbikos szélsőjobboldali jelöltek ellen minden választókörzetben egy demokratikus jelölt indul el.


A jelöltek kiválasztásának megfelelő módja lehet az előválasztás - az MSZP ezért ült tárgyalóasztalhoz más pártokkal, többek közt a Párbeszéddel. A tárgyalások folytatására készen állunk, ahogy is készek vagyunk bármely olyan párttal, szakszervezettel és civil szervezettel együttműködni, amelynek célja a demokrácia, az alkotmányosság, az emberek közti egyenlőség és az igazságosság megteremtése Magyarországon. - tájékoztatott az MSZP Országos Központ.


Orbánnak és kormányának mennie kell. Bűnözők, akik tönkretették az országot. Ehhez képest azok a technikák, amelyek arról szólnak, hogy miként veri meg és vonja majd felelősségre őket a demokratikus ellenzék, illetve későbbi kormánya, nekünk nem fontosak. Ha a Párbeszédnek vagy bármely más ellenzéki pártnak az előválasztás a legfontosabb kérdés, akkor hát legyen, a Demokratikus Koalíció ennek nem lesz az akadálya.


Állapodjunk meg az eljárásról, a szabályokról, a garanciákról, a folyamat tisztaságának módjáról, a DK ebben partner lesz. Nem a módszerek, hanem az ország érdekel bennünket. Orbánék ellopták a jelent és ellopták a jövőt. Emberemlékezet óta a legocsmányabb garnitúra uralja az országot. Leváltásuk fontosabb, mint bármely részletvita. - jelentette ki a DK sajtóirodája.


OS

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>