. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Elhunyt Szabó Miklós, Angyalföld volt polgármestere
2015-09-16 04:54:45
Elhunyt Szabó Miklós, Angyalföld volt polgármestere

Elhunyt Szabó Miklós, Angyalföld volt polgármestere

Életének 71. évében rövid, súlyos betegség után elhunyt Szabó Miklós. Szabó Miklóst egész közéleti pályáján a közösség szolgálata, a tisztesség, a szó eredeti értelmében vett polgári értékrend vezérelte. 


Szabó Miklós 1944. november 12-én született Budapesten és haláláig hűséges maradt Angyalföldhöz. Édesapja a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész, id. Szabó Miklós operaénekes volt. Az apai hagyományokat követte, amikor polgármesteri szolgálata eltelte után megszervezte és vezette a Casa Della Musica Társulatot, komolyzenei koncertszervezéssel foglalkozott, majd édesapja művészi hagyatékát gondozta.


Szabó Miklós a rendszerváltás évében, 1989-ben kapcsolódott be a politikai közéletbe, amikor belépett az SZDSZ-be, ahonnan a 1994-es koalíciókötést követően zárták ki.  Az első szabad helyhatósági választások után, 1990-91. között Budapest XIII. kerület alpolgármestere, majd – Síklaky István lemondását követően – 1991-94. között Angyalföld polgármestere.


Beindította a kerület ugrásszerű fejlődését a kerületi és idegen cégek könnyebb letelepülésének elősegítésével. Levezényelte a háziorvosi hálózat privatizációját és a magángyógyszertárak hálózatának kialakítását. A jobban működő főváros megteremtésére alakult Budapest Társaság alapító tagja és alapító alelnöke volt a Polgári Védelmi Szövetségnek.


Létrehozta a kerület közbiztonsági alapítványát. A közbiztonság és a katasztrófavédelem körében kifejtett tevékenységéért megkapta a Köztársaság Címeres Gyűrűje kitüntetést.


Tapasztalatait az utóbbi években a Vasúti Járműjavító Kft-nél kamatoztatta hatósági és vállalatbiztonsági vezetőként.


2002-ben a Centrum Párt országgyűlési képviselőjelöltje, illetve 2002. és 2006. között a Centrum Párt delegáltja volt az Országos Választási Bizottságban, majd a Fővárosi Választási Bizottságban.


Szabó Miklós 2009. februárjában alapító tagja lett a Lehet Más a Politikának. Az LMP-t 2009-től egészen haláláig képviselte az OVB-ben, illetve az NVB-ben. Több alkalommal is a párt etikai bizottsága tagjává választották. 


2015. őszétől a BKV Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.


MTI



Utoljára frissítve: 2015-09-16 04:59:22

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>