. Ma Andrea napja van.
Elfogadott költségvetési koncepció
2016-09-22 03:33:18
Elfogadott költségvetési koncepció

Elfogadott költségvetési koncepció

A képviselő-testület szeptemberi ülésén egyetértett a 2017. évi költségvetés tervezésének szempontjaival. A költségvetési koncepció testület általi elfogadása nem kötelező, ennek ellenére a képviselők döntöttek a 2017. év fő irányairól, szempontjairól. A legfontosabb, hogy a jövő évi költségvetési rendelet-tervezetben szereplő előirányzatok a biztonságos működés mellett az önkormányzat középtávú céljainak, feladatainak megvalósítását szolgálják.

 

Az önkormányzat működésének és feladatainak támogatása várhatóan jelentősen csökken, továbbra sem számíthatunk az általános működés és szociális segélyezési feladataink támogatására. A költségvetési törvényben új elemként jelenik meg a „szolidaritási hozzájárulás” melyet 2017-től az önkormányzatoktól a központi támogatások terhére vonnak el az iskolák állami működtetésének fedezetére, így több száz millió Ft-os bevételcsökkenéssel számolhatunk. Új rendelkezés, hogy a képviselő-testület az önkormányzat saját bevételeinek terhére a törvényben megállapított és évek óta változatlan köztisztviselői illetményalaptól (38.650 Ft) felfelé eltérhet.

 

A testület megállapította, hogy az önkormányzat gazdálkodása stabil. A feladatellátás és finanszírozás elmúlt években megvalósult változásaihoz az önkormányzat jól alkalmazkodott. Sikerült fenntartani jó pénzügyi-költségvetési pozíciónkat, a bevételeket érintő milliárdos nagyságrendű elvonások ellenére (gépjárműadó-bevétel 60%-a, lakóhelyen maradó személyi jövedelemadó, idegenforgalmi adó 1,5 Ft-os kiegészítése, iparűzési adóból átcsoportosítás a fővárosi közösségi közlekedésre, településüzemeltetés és szociális segélyezés támogatása, a Margitszigetről származó helyi adók, stb.).

 

A jövő évi tervezés során a 2016-os bázisszámokra, pénzügyi helyzetre alapozhat az önkormányzat. A működés, gazdálkodás hátterében jelentős nagyságú vagyon áll, mely az évek óta folytatott tervszerű felújítás-karbantartás eredményeképpen jó állapotban szolgálja a kerület lakosságát. A vagyonelemek megújítása, állaguk folyamatos őrzése-javítása középtávon a költségvetés biztonságát is javítja. A képviselő-testület nem tervez adó-, lakbérnövelést, valamint új adó bevezetést.

 

A 2017. évi költségvetési javaslat összeállításához a képviselő-testület az alábbi szempontokat határozta meg.

 

1.  Egyensúlyi költségvetés összeállítása a bevételek megalapozott tervezésével és a kiadások teljes körű számbavételével. Adósságot keletkeztető ügyletből származó bevétel (hitelfelvétel), külső finanszírozású működési hiány nem tervezhető.

 

2.  A kötelezően ellátandó feladatok fedezetének biztosítása, az önkormányzati szolgáltatások elért színvonalának megtartása.

 

3.  A szociális támogatásokra fordítható kiadások szintjének megtartása, új feladatok esetén a saját források biztosítása.

 

4.  Közterületeink kezeléséhez, gondozásához olyan nagyságú forrás rendelése, mely biztosítja értékük, színvonaluk megőrzését.

 

5. A kerületi fejlesztési célok fedezetének megteremtése (szanálások, intézményi beruházások, lakásépítés) a saját források függvényében.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>