. Ma Márk napja van.
Életveszélyessé vált a 3-as Metró
2015-03-31 06:41:47
Életveszélyessé vált a 3-as Metró

Életveszélyessé vált a 3-as Metró

A tegnapi napon a Metróért Egyesület arról tájékoztatta a közvéleményt és a budapesti lakosságot, hogy a hármas metró több szakaszon nem tud közlekedni Kőbánya-Kispest és a Határ út között, mert Kőbánya-Kispesten a felújítás alatt lévő Sibrik Miklós úti felüljáróról vasbetondarabok estek a pályára.

 

A lehulló elemek eltalálták az egyik, fordító vágányokról kihaladó szerelvényt is, egy másik szerelvény vészfékkel meg tudott állni a lehulló építési törmelék előtt. Ezzel egy időben a Nagyvárad téren egy szerelvényt félre kellett állítani műszaki meghibásodás miatt, illetve a Lehel tér–Gyöngyösi utca szakaszon áramellátási zavar miatt csak korlátozásokkal lehet a közlekedést fenntartani.

 

Az M3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmú tömegközlekedési járataként, naponta 450-500 ezer utassal kiemelkedő szerepet tölt be Budapest közösségi közlekedésében.

 

Jelenleg azonban életveszélyes körülmények uralkodnak a teljes vonalon, hiszen nem csak elavultak a szerelvények, de elhasználódott a kötöttpályás infrastruktúra is. A mai eseményekhez az is hozzájárult, hogy a folyamatos alulfinanszírozottság miatt nem csak a kötelező felújítások maradtak el, de a napi karbantartások is.

 

Szabadai Viktor (Magyar Liberális Párt) a következő tényeket észrevételezte az eset kapcsán: „Tarlós István és a kormány közös felelőssége a 3-as metró életveszélyes állapota. Míg a főpolgármester és a kormány egymással csörtézett a felújítás finanszírozásáról, addig a 3-as metró életveszélyessé vált, ma már vasbetondarabok hullottak a sínekre. Nehezen megy az együttműködés a Fideszen belül. Nem elég, hogy a ,,házon belüli" marakodás már így is hatalmas közlekedési káoszt okozott Budapesten, napról-napra tovább romlik a helyzet az elmaradt felújítási munkálatok miatt is.


Mint ismert, Lázár János nyáron egy tollvonással húzta le az uniós fejlesztési listáról valamennyi fővárosi projektet, amit élénk nyilatkozatháború követett Tarlós és Lázár között.  A huzavona végén néhány hete a főváros mégis megkapta a szükséges támogatást a kormánytól, ám mostanra olyan állapotban van a metró, hogy ha már most elkezdenék a rekonstrukciót, akkor is késő lenne.


A jelenlegi közlekedési káoszt a fővárosban már nem lehet tovább fokozni, bármilyen újabb meghibásodás, vagy felújítás teljesen megbénítja Budapest életét. A fővárosi káoszért elsősorban Tarlós István felelős, aki képtelen volt elkezdeni a 3-as metró felújítását az elmúlt 5 évben annak ellenére, hogy a rekonstrukciós tervek már az előző főpolgármester idején készen voltak. És felelős a kormány, amely Budapestet ,,bűnös városként" kezelve megtagadta a felújítási munkák pénzügyi finanszírozását.


Tarlós és a kormány harcának elszenvedői pedig az utasok. Ők jogosan teszik fel a kérdést, hogy a jegyekért, bérletekért kifizetett összegért miért kell gyalogolniuk, vagy netán életveszélyes körülmények között utazniuk.”


A Főpolgármesteri Hivatal nem maradt el a válasszal, a következő üzenetet juttatta el az MTI-hez: „A liberális párt budapesti választmányának elnöke minősíthetetlen, valótlan nyilatkozatot adott ki az M3-as metró állapotával kapcsolatban. Attól eltekintve, hogy nem öt, hanem négy éve működik az új városvezetés, de az az állítás, hogy "a rekonstrukciós tervek már az előző főpolgármester idején készen voltak" – szemenszedett, arcpirító valótlanság. Az igazság ezzel szemben az, hogy a Demszky-féle közgyűlések 20 éven keresztül még csak nem is tárgyaltak az M3-as metró felújításának problémájáról. Az ezzel kapcsolatos tervezési munkát a jelenlegi városvezetés indította el.”


Csárdi Antal (LMP) a következő észrevételeket tette: „Azonnal meg kell kezdeni az utasokat veszélyeztető helyzet felszámolását, és neki kell végre látni a vonal felújításának. A tavaly őszi önkormányzati kampányban a Főváros vezetése nem győzte biztosítani a budapestieket arról, hogy az életveszélyes 3-as metró felújítására hamarosan sor kerül, és ehhez a kormány biztosítani fogja a szükséges pénzeket Uniós forrásokból. Elfogadhatatlan, hogy azóta hónapok teltek el érdemi előrelépés nélkül, és a 3-as metró továbbra is életveszélyes. A 3-as metrót ma már egyre többen inkább elkerülik, egyre több utas igyekszik alternatív útvonalakat találni, mert senki sem vesz azért jegyet és bérletet, hogy munkába menet a biztonságát tegye kockára. De egy európai főváros nem működhet úgy, hogy az egyik legfontosabb tömegközlekedési útvonala használhatatlanná vált, és nem is teheti meg mindenki, hogy másik közlekedési eszközt választ.”



A Főpolgármesteri Hivatal közleménye alapján felmerül egy felettébb elgondolkodtató kérdés: Hogyan lehetséges az, hogy bár életveszélyessé változott az egyik fő közlekedési útvonal Budapesten, ám az a hivatal, aki tehetne e lehetetlen állapotok megszüntetéséért még mindig csak a felelősök keresésénél, és a másra mutogatásnál tart, ahelyett, hogy azonnal és haladéktalanul megszüntetné ezeket az áldatlan állapotokat? Ha az elhanyagolt közlekedési útvonalon meghal valaki, miközben munkába, vagy iskolába indul, illetve érkezik, akkor lépni fognak?

 

 

Doody

 


Utoljára frissítve: 2015-03-31 06:57:51

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>