. Ma Emma napja van.
Egyiptomi békemisszió sikeres befejezése
2015-04-04 10:03:34
Egyiptomi békemisszió sikeres befejezése

Egyiptomi békemisszió sikeres befejezése

Húsz év után, 2015. április elsején, Magyarország sikeresen befejezte a békefenntartói feladatokban való részvételét Egyiptomban, a Sínai-félszigeten.

 

A Magyar Honvédség egyik legrégebbi missziója ért véget a mai napon: Magyarország 1995 óta vett részt a közel-kelet békéjét szavatoló Többnemzeti Erő és Megfigyelők (Multinational Force and Observers, MFO) kontingensében. Az MFO az Egyiptom és Izrael közötti békeszerződés betartásának megfigyelése és ellenőrzése érdekében jött létre.

 

A rendszerváltást követően hazánknak ez volt az első katonai missziója, ahol kontingenssel járult hozzá egy békefenntartó feladat végrehajtásához. Ugyanakkor ez volt az első alkalom, amikor a magyar katonák fegyveres békefenntartó misszió keretében kiemelt katonai rendészeti feladatokat láthattak el.

 

Az április 1-jén megtartott ünnepélyes búcsúztatón a közösen szolgálatot teljesítő magyar katonákról és rendőrökről minden nemzetközi partner elismerően nyilatkozott. A két évtized alatt a magyar kontingens által végzett feladatokat a jövőben kanadai katonai-rendészek folytatják majd.

 

Az elmúlt esztendőben az afganisztáni NATO művelet átalakulásával, illetve a megváltozott nemzetközi környezet miatt megtörtént a Magyar Honvédség nemzetközi békeműveleti jelenlétének átfogó felülvizsgálata. Ennek eredményeként a békefenntartói tevékenység hangsúlya a Nyugat-Balkánra tevődött át. Jelenleg a műveletben lévő magyar katonák mintegy kétharmada a Nyugat-Balkánon (Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában) teljesít szolgálatot.

 

Az MFO-ból történő kivonulás is e koncepció szerves részét képezi.

 

A Magyar Honvédség valamennyi missziója erősíti a hadsereg védelmi képességét. Jelenleg mintegy 700 katona teljesít szolgálatot különböző küldetésekben, mellettük több mint száz jól felkészült katona dolgozik az ENSZ, az EU és a NATO központjaiban, parancsnokságain.

 

A missziókban lévők közül minden tízedik ENSZ-, körülbelül 30 százalékuk EU-, míg a fennmaradó 60 százalék NATO-vezetésű békeműveletekben vesz részt. Az afganisztáni és koszovói NATO műveleteken túl, a Magyar Honvédség részt vesz ENSZ műveletekben a Nyugat-Szaharában, Libanonban és egy majdnem 80 fős kontingenssel Cipruson. A magyar katonák aktívan közreműködnek az Európai Unió válságkezelő műveleteiben: Grúziában, Maliban, Kongóban, Szomáliában és a Közép-afrikai Köztársaságban.

 

 

 

MTI

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>